Aman dikkat!

Yangınların yüzde 20’si temizlenmeyen bacalardan oluyor. Soba yanı sıra Kalorifer bacalarının da temizlenmesi gerekiyor. Daha sonra pişman olmamak için harekete geçin.
TOLGA KORKMAZ
Yaz mevsimi bitti. Kış mevsimi kendini iyice hissettiriyor. Yaz mevsiminin bitmesiyle birlikte orman yangınları sona erdi. Ancak bu kez sobadan kaynaklı yangınlar kapıya dayandı. Soba yangınlarından korunmanın en önemli yolu ise baca temizliğinden geçiyor.
Kış mevsimi nedeniyle soğuk havaların etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte yakılan sobalar doğru bir yöntem kullanılmaz ise ölüm saçıyor.
Konuya ilişkin uyarı yapan uzmanlar tehlikeli durumu düzenli baca temizliği ile en aza indirmenin mümkün olduğunu söylediler.
Uzmanlar; “Bacalar temizlenmediği ve yakıcılar doğru yere kurulmadığında eksik ve verimsiz yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküller baca tıkanmasına neden olur. Baca gazının geri tepmesi ve karbonmonoksit gazının ortama yayılması, zehirlenmeyle sonuçlanmaktadır” dediler.
Uzmanlar; “Baca bakımı ve temizliği, yangından korunma tedbirleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye’de her yıl bina yangınlarının % 20’si temizlenmeyen bacalardan ileri gelmektedir. Bacalar temizlenmediği ve yakıcılar doğru yere kurulmadığı zaman, yakıtlar eksik ve verimsiz yanmaktadır. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküller baca tıkanmasına neden olmaktadır. Baca gazının geri tepmesi ve karbonmonoksit gazının ortama yayılmasından dolayı zehirlenmeler oluşmaktadır. Bu nedenle baca temizliği yapılsa dahi lodoslu havalarda soba yakılmamalı ve yanıyorsa söndürülmelidir. Katı (Kömür) ve Sıvı Yakıtlı Baca Temizliği Kalorifer ve soba bacalarının kışa girmeden ve kış ortası olmak üzere yılda 2 defa temizlenmesi gerekmektedir” dediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir