Çardak: Vatandaş ay sonunu getiremiyor!

VEYSEL SAVAÅž

Araştırmacı-Yazar Mehmet Çardak, iktidarın, ekonomik kriz, işsizlik ve geçim derdini göz ardı ettiğini ileri sürdü.

Çardak, gazetemize yaptığı açıklamada, Türkiye’de güven veren bir iktidarın olmadığını savunarak, “Vatandaşın ne derdi var bilmiyor; iÅŸ dünyası önünü göremiyor” dedi.

Yüksek enflasyonla mücadele eden vatandaşın ay sonunu getiremediğini öne süren Çardak, şöyle devam etti:

Türkiye’de milyonlar hayat pahalılığı altında eziliyor, mutfaklarda yangın var. İktidarın gündemine halkın gerçek sorunları bir türlü gelmiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılında enflasyonun yüzde 14.60 olduğunu açıkladı. Hissedilen gerçek enflasyonun ise TÜİK rakamından çok daha fazla olduğu ifade ediliyor. Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENA Grup) yayınladığı verilere göre, 2020’deki enflasyon yüzde 36.72’dir. Dolayısıyla da marketteki enflasyon, resmi enflasyonun çok üzerindedir. Örneğin;

2 litre Ayçiçek yağı fiyatı Ocak 2020’de 18.90 TL iken, bu rakam Ocak 2021’de 33.95 TL olmuştur. Ayçiçeği yağında 1 yıldaki fiyat artışı yüzde 80’i bulmuştur. İktidar sözcüleri ne söylerse söylesin: Milyonlar, hayat pahalılığı altında eziliyor, mutfaklardaki yangını söndüren yok. Marketlerde fiyatlar ürüne değil semte göre etiketleniyor. Dar gelirli vatandaşların yaşadıkları semtlerde daha ucuza satılan gıda ürünlerinin lüks semtlerdeki marketlerde daha pahalı olduğu görülüyor. Aynı ürünün farklı marketlerde farklı fiyata satıldığını gören dar gelirli vatandaşlar, en ucuzunu bulmak için bütün marketleri geziyor. Her ne kadar iktidar hesaplama tekniklerini değiştirerek bunu saklamaya çalışsalar da mızrak artık çuvala sığmıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir