Meme kanserinde erken teşhis çok önemli

ALİ ZAN

Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Antakya Ketem iş birliğinde düzenlenen “Kadın ve Meme Kanseri” konulu söyleşi büyük ilgi topladı.

Güllübahçe Mahalle Muhtarı Rafet Yavrumun katkılarıyla Beyaz Saray Kıraathanesinde düzenlenen söyleşiye çok sayıda kadın katılım gösterdi.

“1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında söyleşinin ay boyunca devam edeceğini söyleyen Doktor Nilüfer Bulduklu, Hataylılara faydalı olmaya çalıştıklarını söyledi.

Konuşmasına Ketem’i tanıtarak başlayan Dr. Bulduklu, “KETEM Sağlık Bakanlığına bağlı ücretsiz koruyucu sağlık hizmeti veren bir kuruluştur. Randevunuzu oluşturarak bizlere başvuru yapabilirsiniz. Kanserde erken tanı çok önemli. Bu yüzden düzenli olarak muayne yapılmalı. Özelikle düzenli olarak kişi kendi kendine el ile meme muayenesi yaptırmalı, bunun yanı sıra sağlık kuruluşlarına giderek düzenli taramalar yapmalı. Mamografi çektirmeleri önemli” dedi.

Kanserin en büyük nedeninin çevresel faktör olduğunu vurgulayan Dr. Bulduk, bunların genetik yatkınlık, hava kirliliği ve zararlı alışkanlıklar olduğunu söyledi.

Her 8 kadından birinde meme kanseri göründüğünü aktaran Dr. Bulduklu, “Her sekiz kadında bir meme kanseri görülürken, her 800 erkekte bir meme kanseri saptanıyor. Yani erkekler bu konuda bizden daha şanslı. O nedenle erken dönemde tespit edilen meme kanseri iyileşme şansı %95 oranında. Bazen belirti olmayabilir bu yüzden dış muayenede belirti olmasa bile 20 yaşından sonra 2 yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl muayene olunması gerekir” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir