Mitolojik hikâyelerde geçen 10 efsanevi kuş!

 

HABER MERKEZİ

Özellikle bu hikâyelerin içinde mitoloji veya efsane varsa her şey çok daha güzel olur. Mitolojik veya efsanevi hikâyelerde de bir sürü kuş isimleri duyarız.

1- Anka / Sîmurg

Anka/Sîmurg, İslam tasavvuf ve sanatında Anka veya Sîmurg halk arasında da Zümrüdüanka olarak anılır. Simurg kuÅŸu efsanesi kültürlere göre deÄŸiÅŸiklik göstermektedir. Efsanelere göre Kaf Dağı’nın tepesinde direkleri abonoz, sandal ve öd aÄŸacından yapılmış kökÅŸ benzeri bir yuvada yaÅŸarmış ve cüssesi o kadar iriymiÅŸ ki uçtuÄŸu zaman hava kararır ve yaÄŸmuru mercan olan bir buluta benzetirlermiÅŸ. İnsanlar gibi düşünüp konuÅŸtuÄŸuna, çok geniÅŸ bilge ve hünerlere sahip bir kuÅŸtur. Hükümdarlara ve kahramanlara akıl hocalığı yaparmış. Otuz kuÅŸun özelliÄŸini taşıdığı için otuz kuÅŸun rengi büyüklüğü ve özelliÄŸi olduÄŸuna inanılır. Kanaati temsil eder. Bu sebeple kanaatkâr insanlara da halk arasında anka meÅŸrep dendiÄŸi olmuÅŸtur. Ayrıca Küllerinden doÄŸan anka kuÅŸu tekrardan var oluÅŸu, diriliÅŸi temsil eder. Kendini yakıp küllerinden yeniden doÄŸan anka kuÅŸu sabrı, yenilmemeyi, mücadele etmeyi ve emek vererek tekrardan dirilmenin sembolüdür. Ulaşılması güç bir ideali temsil eder.

2- Hüma

Phoneix kuÅŸu genel olarak Anka kuÅŸuyla eÅŸleÅŸtirilir. Phoneix, eski Mısır kökenli, ateÅŸ kuÅŸunun, Batı mitolojisindeki karşılığıdır. Pers mitolojisindeki Simurg, Arap ve İslam mitolojisindeki Anka, İslam sonrası Türk mitolojisinde Zümrüd-ü Anka veya Simurg-u Anka, daha önceleri de TuÄŸrul olarak geçmesi gibi, birçok milletin efsanelerinde karşılık bulan bir kuÅŸ. Rivayete göre akÅŸam ölüp sabah dirildiÄŸi için hem güneÅŸi hem de ölümsüzlük ve yeniden diriliÅŸi temsil ettiÄŸine inanılıyor. Tüylerinin ateÅŸ kırmızısı, açık mavi ve altın sarısı renklerinde olduÄŸuna inanılır. Ayrıca Hüma KuÅŸu, cennette oturur. Zaman zaman uçarak yedi kat göğün üzerinde felekler ve burçlar arasında dolaşıp, Tanrı’nın yanına kadar gidebilmesi dolayısıyla cennet kuÅŸu olarak bilinir.

4- Garuda

Garuda Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuÅŸ ve insan melezi bir yaratık olarak tasvir edilir. Hindu mitolojisinde genellikle tanrı Vishnu’nun bineÄŸi olarak bilnen Garuda, yaÅŸam aÄŸacının dalları arasında bir yuvada bulunan yumurtadan çıkarmış. Annesi Vinata, babası Kasyapa olan kuÅŸ yılanımsı Naga ırkının ezeli düşmanıymış ve genellikle yılanlarla beslenirmiÅŸ. Garuda Hindu mitolojisinde yer alan kartal ve insan melezi bir yaratıktır. ViÅŸnu’nun aracıdır (vahana) ve tanrının sancağında belirir. Garuda doÄŸumu ve cenneti temsil eder ve tüm yılanların düşmanıdır.

5- Gamayun

Rus mitolojisinde bilgeliÄŸin temsili olan bir kuÅŸ Gamayun. Tüm yaratılışın, tanrıların, kahramanların ve insanın her ÅŸeyi bildiÄŸi için ilahi mesajları ve kehanetleri yaydığı söylenir. Başı kadın olan büyük bir kuÅŸ olarak tasvir edilir. İnsanları büyüleyici sesleriyle cezbetmeyi baÅŸaran efsanevi kuÅŸ olarak tanınırmış. İkonik bir görüntüye sahip olduÄŸunu düşünülen bu kuÅŸ; mutluluÄŸu, refah ve uyumu temsil edermiÅŸ. ‘Mübarek’, ‘kraliyet’ ve ‘soylu’ gibi birden fazla anlamı vardır. Gamayun, kadın baÅŸlı bir kuÅŸ olarak tasvir edilir. Gamayun , yeniden doÄŸuÅŸ ve yenilenme, mutluluk ve mucizevi iktidarın sembolü olarak görülür.

6- Kaknus

Kaknus aslında kuÄŸu kuÅŸu anlamına gelir. Rivayete göre kaknus; türlü renklerle bezeli, bir sürü nakışla süslü bir kuÅŸ olup gagasında üç yüz altmış delik olan ve yüksek daÄŸların zirvesinde daÄŸlara karşı oturduÄŸu esnada bu deliklerden sesler çıkarak kuÅŸmuÅŸ. Bu güzel naÄŸmelerde tuzaÄŸa düşürdüğü kuÅŸları avlarmış. Aslında Zümrüdüanka’nın yerine küllerinden yeniden doÄŸan kuÅŸ da Kaknus’tür. Çünkü nasıl ki Nergis kendisine âşık olup sudaki aksine kavuÅŸmak üzere kendisini dereye attığı gibi Kaknus da kendi naÄŸmelerinin tesiriyle kanatlarını ÅŸiddetle çırpı bu çırpmadan meydana gelen kıvılcımlar hem çalı çırpıyı hem de kuÅŸu yakıp kül edermiÅŸ. Fakat bu külden bir yumurta meydana gelir ve Kaknus yavrusu çıkarmış. Eski musiki bilginleri de bu kuÅŸun çıkardığı seslerden esinlenerek musiki ilmini icat ettiklerinden bu kuÅŸ ‘musikar’ adıyla da anılırmış.

7- Hüdhüd

Türkçede ibibik, çavuş kuşu, taraklı olarak bilinen Hüdhüd Süleyman peygambere hizmet etmesiyle bilinen bir kuş. Çok uzaklardaki suyu havadan görebilme ve keşfedebilme maharetinden ötürü, Süleyman peygambere ve ordusuna kılavuzluk eden bir kuştur.

8- Giriffon

KuÅŸ ve aslan birleÅŸimi ÅŸeklinde bir kuÅŸ. Kanatları olmayan, salt kartal kafası ve aslan bedeninden oluÅŸmuÅŸ bir yaratıkmış. Son derece cesur ve gururlu bir kuÅŸmuÅŸ. Pençesinde insan, at, hatta fil taşıyabilecek kadar büyükmüş. Aynı ÅŸekilde, pençe tırnaklarının kupa olarak kullanılabilirmiÅŸ. Hatta köprücük kemiklerinden de yay yapılabildiÄŸi ifade edilir. Kuzey daÄŸlarında yaÅŸamış bir kuÅŸ cinsi olan Griffon’un görülmesi, zafer ve barışın müjdecisi olarak görülürmüş.

9- Anzu

Zû ve Imdugud olarak da bilinen Anzû, çeÅŸitli Mezopotamya dinlerinde daha önemsiz bir tanrı veya canavar olarak bilinir. Apsu’nun ve geniÅŸ Dünya’nın saf suları tarafından ya da Siris’in oÄŸlu olarn Anzû, dönüşümlü olarak aslan baÅŸlı kartal olarak tasvir edilmesine raÄŸmen, ateÅŸ ve su soluyabilen devasa bir kuÅŸ olarak tasvir edilmiÅŸ. Anzû, ilahi fırtına kuÅŸu ve güney rüzgârı kiÅŸileÅŸtirme ve yıldırım bulutlarının olduÄŸu iddia edilen bir kuÅŸ olarak tasvir edilmiÅŸ.

10- Tengu

Tengu, Japon mitolojisinde karga canavar olarak bilinen bir kuÅŸ. Yarı karga, yarı insan olduÄŸu söylenir. Simsiyah saçları, kırmızı gözleri varmış. Erkekleri uzun ve yakışıklı, diÅŸileri güzel ve gösteriÅŸliymiÅŸ. Sırtlarında simsiyah kocaman kanatları varmış. Eski zamanlarda biri kaybolduÄŸunda, suçu tanrılara ya da hilekâr ÅŸeytanlara yükleme gibi bir gelenek oluÅŸmuÅŸ. Genç bir kadının aniden ortalıktan kaybolması durumunda bir Tengu’nun onu karısı olarak aldığı düşünülürmüş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir