Zamana direnen kale; Bakras!

 

HABER MERKEZİ

Tarihi oldukça eskiye dayanan Bakras Kalesi yaşanan depremlere rağmen ayakta dimdik duruyor ve zamana direniyor.

İlimize bağlı Belen ilçesinde Ötençay Mahallesinde yer alan Bakras Kalesi, binlerce yıllık tarihiyle bölgenin en önemli kalelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Tarihi İpek Yolu üzerindeki stratejik konumu ve görkemli yapısıyla dikkat çeken kale muazzam mimarisi ve doğayla iç içe konumuyla yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Bakras Kalesi’nin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte, Helenistik dönemde Anadolu, Suriye ve Mısır yolunu kontrol etmek amacıyla yapıldığı düşünülmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Ermeniler ve Haçlılar tarafından da kullanılan kale, uzun yıllar boyunca bölgenin önemli bir savunma noktası olmuştur.

Yıllar içinde savaşlar, depremler ve doğal afetler sonucu büyük hasar gören kale, günümüzde bütün bu olumsuzluklara rağmen dimdik ayakta duruyor. Antakya-İskenderun yolunun 27’nci kilometresi üzerinde bulunan Bakras Köyü’nün üst tarafında yer alan kale, taş yapısı, gösterişli mimarisi ve doğayla iç içe oluşuyla göz kamaştırıyor.

Birkaç kademe halinde yuvarlak ve yüksek kale burçlarının özellikleri nedeniyle Ortaçağ’a ait olduğu düşünülen kalenin tarihi, Helenistik döneme kadar gidiyor. Köy yolunun batısında, dağların arasında sarp bir tepe üzerinde kurulu kale, önceleri Belen geçidinin girişini, Antakya kurulduktan sonra ise Seleukos başkentini koruma gayesine hizmet etti. Haçlılar döneminde de Antakya Prensliği’nin kuzeyde en önemli savunma noktası olan kale, birkaç defa el değiştirdikten sonra Templier Şövalyeleri’nin eline geçerek 1268 yılında Baybars tarafından kuşatıldı. Bir alay askeri barındıracak büyüklükte olan kale, genel olarak harap olmaya yüz tutmuş olsa da birçok mekanı sağlam kalarak ihtişamını koruyor. Kuzey ve güney tarafı derin vadilerle ayrılan yüksek bir tepe üzerinde yer alan kale, üç katlı kare mimarisiyle keşfedilmeyi bekliyor.

Bölge halkı ise Bakras kalesinin hakkettiği değeri göremediğini söyleyerek, “Ancak maalesef Bakras Kalesi kaderine terk edilmiş. Oysa Bakras Kalesi hakikaten çok eskiye dayanan bir kalemiz ve Antakya’dan Adana’ya doğru gittiğiniz zaman Topboğazı dediğimiz mevkide bulunmaktadır. Kale, yıllardan beri oraya giden insanların çok güzel bir yerde olduğunu ve çok tarihi bir önem arz ettiğini söylediği bir mekân. Tarihi eski bir kale ama bu kadar bakımsız ve düzensiz bırakılması bizi çok üzüyor. Doğası ve görüntüsü çok güzel fakat içine geçmeye çalışırken ne bir yolu ne bir güvenlik önlemi var. İçinde içki şişeleri ve çöpler bırakılmış. Git gide çöküyor her yeri yavaş yavaş çatlamış. Tarihe sahip çıkılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir