Şahin: Emekli maaşı asfari ücretin altında olmamalı

ÖZKAN BAKKAYLI

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin emekli maaşlarının asgari ücretin altında olmaması ve emekli aylıklarından vergi alınmaması için kanun teklifi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılarak emekli maaşlarının asgari ücretin altında olmaması ve emekli aylıklarından vergi alınmaması için kanun teklifi verdi.

7 milyondan fazla emeklinin maaşının, 2 bin 825 TL’lik asgari ücretin altında olduÄŸunu söyleyen Åžahin, ‘‘Emeklilik, sosyal güvenlik hakkının ayrılmaz bir parçası ve temel hak niteliÄŸindedir. Anayasa ve uluslararası sözleÅŸmelerle güvence altına alınmış olan emeklilik hakkı temel bir insan hakkıdır. Dolayısıyla yaÅŸamlarının büyük bir bölümünde emek harcayan insanların yaÅŸlılıklarında insanca bir emeklilik yaÅŸamaları haklarıdır. Ancak ülkemizde 13 milyonu aÅŸan sayıları ile emeklilerin insanca yaÅŸam koÅŸullarını sürdürebilmeleri giderek daha da zorlaÅŸmakta, ciddi geçim sıkıntıları ile hayatta kalma mücadelesi vermektedir. 7,9 milyon emekli asgari ücretin altında aylık ve gelire mahkum olmuÅŸken, asgari ücretin altında ücret alan emeklilerin oranı 2020 yılında %49,3’e çıkmıştır. Bu koÅŸullar altında geçimini sürdürmekte zorlanan 4,3 milyon emekli ise ya çalışmakta ya da iÅŸ aramaktadır. Avrupa ülkeleri içerisinde emekliler arasında gelir eÅŸitsizliÄŸinin en yüksek olduÄŸu ülke olan Türkiye’de, en düşük emekli aylık ve geliri alan emeklilerin ilk dilimi ile en yüksek emekli aylık ve geliri alanlar arasındaki fark 7,5 kattır. AB ortalaması ise 4,2 kattır.’’ İfadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir