Kovid-19 hastaları, yaşadıklarını anlatıyor..
AA
Hatay’da yakalandıkları yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) atlattıktan sonra görevlerinin başına dönen Hatay EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Erkan ve eczacı Cansu HocaoÄŸulları, hastalık sürecinde yaÅŸadıkları zorlukları anlattı.
Erkan, AA muhabirine, 51 yaşında olduÄŸunu ve 15 günlük evde bakımla geçirdiÄŸi Kovid-19’un bu yaşına kadar atlattığı hiçbir hastalığa benzemediÄŸini söyledi.
Aynı anda eşi ve oğlunun da mücadele ettiği hastalık yüzünden hayatında ilk kez ölümü ensesinde hissettiğini aktaran Erkan, şöyle konuştu:
“Bende ilk olarak bir titreme baÅŸladı sonra kas ve eklem aÄŸrıları buna eÅŸlik etti. Derken baÅŸ aÄŸrısı, mide bulantısı oldu, sonra test yaptık pozitif çıktı. O an zaten filyasyon ekibi ilaçlarımızı getirdi ve ilaçları kullandık ama öyle ağır seyrediyor ki takatiniz kalmıyor, elinizi, yüzünüzü yıkayacak enerjiyi kendinizde hissetmiyorsunuz. TükenmiÅŸlik, bitmiÅŸlik hissediyorsunuz. Özellikle iki gün solunum sıkıntısı oldu, sonra ilaçlar bittikten sonra aÅŸama aÅŸama bu sıkıntılar azaldı. Evde tedavi olduk yaklaşık 15 gün sürdü. 15 günde 10 kilo verecek kadar insanı etkileyen bir illet bu. Canınız hiçbir ÅŸey çekmiyor çekse de istifra ediyorsunuz, aldığınız içinizde kalmıyor. Bu, eÅŸi benzeri olmayan bir illet, bu illetin hayırlısıyla ülkemizden, dünyadan bir an önce gitmesini ümit ediyoruz.”
Erkan, Kovid-19 geçirmeden önce daha çevik ve enerjik olduğunu, şu anda ise iki kat merdiven çıkarken dinlenme ihtiyacı hissettiğini belirtti.
Hastalıkla mücadelenin milli bir vazife olduÄŸuna dikkati çeken Erkan, “Hızlı yayılan ve birçok insani etkileyen, belki bulaÅŸtırdığınız insanın ölümüne sebep olacak bir illet. Dolayısıyla bunu bu ÅŸekilde algılamak ve ona göre davranmak gerekiyor, yoksa insan ciddi sıkıntı çekiyor.” dedi.
BU SÜREÇTE KİMİ GÖRÜYORSAK ONUN VEBALİNİ DE DÜŞÜNMEMİZ LAZIM
Hastanede görevli eczacı Cansu Hocaoğulları ise boğaz ağrısı şikayetiyle başlayan Kovid-19 hastalığıyla 10 gün evde mücadele ettiğini anlattı.
En büyük endişesinin sevdiklerine bu hastalığı bulaştırmış olma düşüncesi olduğunu ifade eden Hocaoğulları, şunları kaydetti:
“Filyasyon ekibi ailemin yanına gittiÄŸinde ben zaten aÄŸlıyordum, çok üzülmüştüm yani anneme, babama bir ÅŸey olacak düşüncesi beni çok üzdü. Hastanede çalışırken bana bulaÅŸtı ‘Onlara da bulaÅŸtırdım mı, tedbirsizlik yaptım mı?’ diye düşündüm ve bu durum çok kötü etkiledi. Bu süreçte kimi görüyorsak onun vebalini de düşünmemiz lazım. Çok şükür onların ilk etapta negatif çıktı, biraz rahatladık tabii ki ve uzun süre de görüşmedik.”
Hocaoğulları, 10 günlük karantina sonrası işinin başına döndüğünü belirterek, herkesten kurallara uymasını istedi.
