MANTI YİYEN AT: Burhan Günel “Koza Kırlangıç Dizisi”

HAZIRLAYAN: Nebih Nafile

Çocuklarımızdaki düş kurma, tasarlama, yapma – eyleme vb. yaratıcı eğilimleri beslemeyi ve bu eğilimlerin ortaya çıkmasını sağlamayı hedefleyen “Koza Kırlangıç Dizisi” kitapları, ilk gençliğe adım atacak çocuklarımız için ülkemiz edebiyatının seçkin yazarları tarafından yazıldı.

Koza “Kırlangıç Dizisi”nde Aysın Uğur Kezer’in “Buruşuk”, Hidayet Sayın’ın “Çılgın Akasya Ağacının Nöbetçileri”, “Kanaryaya Özgürlük Yakışır”, “Kargalar Filleri Nasıl Kovdu?”, “Roman Yazan Tilki” ve “Saksağan Anlaşması” ; Nebih Nafile’nin “Bombili’nin Kedileri”, Melek Koç’un “Turuncu Gezegen”, Burhan Günel’in “Mantı Yiyen At” adlı eserleri yer almaktadır.

Edebiyatımızda önemli bir yeri olan, çoğu ödüllü @kozakaraca çocuk edebiyatı yazarları, okuyan, okuduğunu anlayan özgür düşünceli bir toplum için; okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede öğrenim gören çocuklarımız/gençlerimiz için ana babaların da okuyacağı yüzlerce kitap hazırladı. Okurlarımız, yaratıcı yazarlık çabaları, gelişmiş bir edebiyat dili, ilginç kurgu ve çekici olaylarla donatılmış kitaplarda kendi görüşlerinin de bir ölçüde belirlediği güncel, çağdaş, yetkin, seçkin, titiz bir yazarlık / yayıncılık emeğinin güzelliğine, çekiciliğine tanık olacaklar.

İster masal, ister hikâye, ister şiir, ister roman, ister bilmece – tekerleme kitabı olsun çocukların zevkle okuyacağı özgün telif eserler www.kozakaraca.com.tr adresinde…

MANTI YİYEN AT

Çocuklar için “onları çocuk yerine koymadan, küçümsemeden, onlarla eşit bireyler olarak karşılıklı ilişki kurarak, içtenlikli, sıcak, yürekten” metinler yazan, edebiyatımızın usta kalemlerinden Burhan Günel, özellikle dil, biçem ve anlatım konusunda hep ödünsüz bir çalışma içinde olmuştur. “Mantı Yiyen At” adlı eseri de, genç okurların yüreğini ısıtacak, ilgisini çekecek, yalın ve anlaşılır bir dille yazılmış, içinde kendinizi bulacağınız hikâyeler içermekte…

“Her zaman tozu dumana katarak hızla geçen, bıçkın delikanlıların kullandığı özel arabalar, hurda toplayan eskicinin kamyoneti, aşağıdaki büyük caddede yer alan büyük marketlerin müşterilerini evlerine taşıyıp kapı kapı dolaşan minibüsleri ortalıktayken, bugün onların yanı sıra bir de at dolaşıyordu ortalıkta…” 

Edebiyatımızda en çok ödül alan yazarlardan biri olan Burhan Günel’in bu eserinde “Mantı Yiyen At”, “Gölgesi Gül”, “Diş Fırçası”, “Gazozcu Çocuk” adlarında biri uzun üçü kısa dört öykü yer alıyor.

Mantı Yiyen At öyküsünde bir çocuğun yine başka çocuklar tarafından eziyet edilen bir at için ailesinden yardım istemesi anlatılmakta; öyküde gerçek ve simgesel anlamda kullanılan at, yaşlı insanlara saygı duymayı, yaşlıların korunması ve bakımı konusunda şefkatli ve merhametli davranmak gibi insani duyarlıklarımızı çocuk yaşta kazanabilmeyi ön planda tutmaktadır.

Gölgesi Gül öyküsünde ilkokul öğrencisi yoksul bir çocuğun olanaksızlıkları nedeniyle içsel tepkileri ve bu durumun kendisini beğenmesini istediği zengin kız arkadaşı ve okul çevresindeki ilişkilerinde yarattığı eziklik anlatılmaktadır.

İç içe geçen iki olayla anlatılan Diş Fırçası öyküsünde, sevdiklerimizle olan ilişkilerimizde davranışlarımıza özen göstermenin önemi ve basit gibi görünen ayrıntıların kişiliğin oluşmasındaki etkisini vurgulanıyor.

Gazozcu Çocuk öyküsünde yoksulluk nedeniyle ağır sorumluluklar yüklenen, erken çalışmak zorunda bırakılan, şiddet gören çocukların ruh durumlarına ve sorunlarına yer veriliyor.

BURHAN GÜNEL KİMDİR?

Burhan Günel, 7 Nisan 1947’de Antakya’da doğdu. Ortaokul ve liseyi Konya Erkek Lisesinde parasız yatılı okudu; 1967 yılında Hava Harp Okulundan mezun oldu. Uzun yıllar Hava Kuvvetleri´nde çalıştı. 1988 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

İlk öyküsünü Mart 1971’de Cumhuriyet gazetesinin aylık sanat edebiyat ekinde yayınlandı. 1970´li yıllarda giderek edebiyat dünyasında tanınan yazar, Ökse adındaki ilk romanını 1972’de yayımladı. Yazınsal ürünlerinin dışında, sekiz yüz bölümü aşkın radyo oyunu TRT radyolarında seslendirildi ve yayımlandı. 90’lı yılların başlarından beri resim eleştirileri ve sergi yazıları da yayımlıyor.

1990´lı yıllarda Karşı Edebiyat adlı yazın dergisinin yönetimini üstlenen ve yayınlayan Burhan Günel, bir süre de yayıncılık yaptı. Günel´in sanatsal yazıları ve ürünleri Varlık, Yansıma, Türk Dili, Türkiye Yazıları, Güney gibi dergilerde yayınlandı.

Yazar kendi deyimiyle “şiirsel gerçekci” bir yazardır. Aynı zamanda bir tartışma ustasıdır.

Burhan Günel, Vedat Yazıcı ile birlikte 2010 yılından ölümüne kadar geçen süre içinde Koza Yayın AŞ’nin çocuk ve ilk gençlik dizilerinin editörlüğünü de yaptı. Uzun bir seçme, denetleme, değerlendirme, inceleme, düzeltme, geliştirme ve yayımlama sürecinin gerektirdiği yoğun emek sonucunda; Çiçek Kokulu Kitaplar, Yediveren Kitaplar, Koza Umut Dizisi gibi farklı çalışmaları ülkemizin çocuk edebiyatına seçkin ve değeri tartışılmaz bir katkı olsun diye armağan ettiler. “Beşinci Mevsim” (roman), “Kiralık Ağaçlar” (öykü), “Yalnız Değilsin Artık” (roman), “Doğa Ana’ya Yolculuk” (roman), “Doğa Ana ile Tarih Baba” (roman), “Mantı Yiyen At” (öykü), “Lolita ile Pan” (öykü) adlı eserleri bu süreçte Koza Yayın AŞ tarafından okurlarına ulaştırıldı.

Burhan Günel’in yayımlanmış yapıtlarının sayısı elliye ulaşmıştır (2012).

Yayımlanmış Yapıtları

Çocuk / ilk gençlik kitapları: Beşinci Mevsim (Roman) / Kiralık Ağaçlar (Öykü) / Yalnız Değilsin Artık (Roman) / Doğa Ana’ya Yolculuk (Roman) / Doğa Ana ile Tarih Baba (Roman) / Mantı Yiyen At (Öykü) / Lolita ile Pan (Öykü) / Penceredeki Çocuk (Roman) / Evcilik Oyunu (Roman) / Ağlama Bebeğim (Roman) / Dost Eller (Roman)

Roman: Ökse / Umut Zamanı / Yağmurla Giden / Aksayan / Acının Askerleri / Kalanlar ve Gidenler / Ve O Güzel Kadının Çocukları / Eski Desenler / Yasak Odası / Baraka / Ateş Uykusu / Bütün Zamanlar / Ateş ve Kuğu / Güz de Geçer / Ahtapot / Çakalkaplan

Öykü: Sevgi Bağı / Başka Bir Yaz / Dünyanın En Güzel Kadını / Yine Bir Gülnihal / Nergis / Bisiklet Günleri / Evet Aşk / Ateşi Seçtim / Karanfil ve Hançer / Çiçekler Korunağı / Kar Düşleri / Uzun Yol Sürücüsü / Taraça / Bülbülü Öldürelim / Aşka Yorgun

Şiir: Sonsuz ve Gizli / Adınla / Aşk Dedim Ona

Deneme-eleştiri-inceleme: Benzer Romanlar / Karşı Yazılar

Tarih-yaşantı: Sonsuz Aşkım Hatay

Ödülleri

Kültür Bakanlığı Çocuk Öyküleri Başarı Ödülü (1979)

Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü (1981)

Mehmet Ali Yalçın Roman Ödülü (1981)

Mehmet Ali Yalçın Roman Ödülü (1982)

Nevzat Üstün Öykü Birinci Başarı Ödülü (1983)

Ömer Seyfettin Öykü Ödülü (1994)

Yunus Nadi Roman Ödülü (1997)

Yunus Nadi Öykü Ödülü (2000)

Yunus Nadi Roman Ödülü (2005)

Truva Kültür Sanat Ödülleri / Yılın Edebiyatçısı Ödülü (2005)

Yılın En İyi Öykü Kitabı Jüri Özel Ödülü (2012)

BURHAN GÜNEL İÇİN YAZILANLAR…

♦ “Burhan Günel’in üst üste birkaç kitabını okudum. Bu arkadaşın çeşitli anlatım biçimleri denediği görülüyor. Sözgelimi bağlaşık öyküleri yan yana getiren ‘Başka Bir Yaz’da bir İstrati tadı var. (…) hiç yetinmeyen, araştırıcı bir çalışma buluyorum onda.” Cemal Süreya (1980)

♦ “…Burhan Günel’le ilk anda kaynaştık. Bir yazın dostuydu. Bir yazardı. Yazmaktan başka bir tutkusu yoktu. İlk öyküsünü okuduğumda Günel’in geleceğini görür gibi olmuştum. Bu genç subay, yazmak için yaratılmıştı. (…) Kaç yıl geçti, o tek öyküsüyle güven veren subay bugün çağdaş yazınımızın önde gelen bir roman, öykü yazarı. Doğrusu ya, bu ileri görüşlülüğümle gururlanıyorum. Her biri ayrı bir değer olan kitapları raflarda çoğaldıkça, onları kendim yazmışçasına seviniyorum.

Hele yalnız bir yazın adamı olarak kalmaması, bir dergi yöneticisi, bir meslek birliğinin öncüsü olması da apayrı bir nitelik… Sevgili Burhan Günel’i çok daha üstün başarıların beklediğini biliyor, yeni çalışmalarını umutla bekliyorum.” Oktay Akbal

♦ “… Özetlemem gerekirse derim ki Burhan Günel özellikle sevda konularında, az rastlanır incelikler avının önde gelen sanatçısıdır.”  Vedat Günyol

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir