HABER MERKEZİ
2 Nisan 1972 tarihinde, Üsküp’ten Yalova’ya göç eden bir ailenin üç kızından en küçüğü olarak Yalova’da dünyaya geldi. Åžebnem Ferah’ın müziÄŸe olan ilgisi 5-6 yaÅŸlarında baÅŸlamış ve müzikle tanışmasında ailesinin çok büyük rolü olmuÅŸtur. Ferah’ın ailesinde hemen hemen herkes müzikle iç içe ve evin her köşesinde enstrüman olduÄŸu için müzik konusunda bilgili ve hazır olarak piyasaya atıldı. İlkokulda mandolin ve solfej dersleri almaya baÅŸladı, okul orkestrasında da solistlik yaptı. Liseyi Bursa Özel Namık Sözeri Lisesi’nde yatılı bir öğrenci olarak okudu ve bu dönemler Åžebnem Ferah’ın kendisini tanımasına, tek başına ayakta kalmasına yardımcı oldu. Åžebnem Ferah’ın müzik hayatı daha sonra okul orkestraları ve küçük topluluklarla devam etmiÅŸtir. Lise yıllarında “Pegasus” adlı grubuyla beraber çalışan ama kafasında bir kız grubu hayali olan Ferah, 80’lerin ortasında Bursa’da açılan bir stüdyo sayesinde Sedat Yıldırım Sarıca ile tanışmış ve bu hayalini 1988 yılında kurduÄŸu “Volvox” grubuyla gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Müzik ile daha yoÄŸun ilgilenebilmek için ODTÜ Ekonomi Bölümü’nü 2. sınıftan terk etmiÅŸ ve daha sonra İstanbul’a gelince İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kaydolmuÅŸtur. Dr. Skull’un emeklilik konserinde Özlem Tekin ile birlikte ön grup olarak çıkmışlardır. 1994 yılında Volvox grubunun dağılması sonucu Åžebnem Ferah bireysel çalışmalarına baÅŸlamıştır. Onno Tunç ve Sezen Aksu’nun karşılaÅŸmasıyla müzik yaÅŸamında yeni bir sayfa açılmıştır. 3 oktavlık bir ses aralığına sahiptir.
AKTİVİZM
1997 yılında uyuÅŸturucuyla mücadele kapsamında baÅŸlatılan, Devlet bakanı Işılay Saygın ve BaÅŸbakanlık Aile AraÅŸtırma Kurumuyla birlikte, Raks EÄŸitim Kültür ve Sanat Vakfı, Raksnet ve Genç tv’nin destek verdiÄŸi kampanya için hazırlanan ÅŸarkıda (sözler Hakkı Yalçın’a ve beste Özkan Turgay’a ait “İnsanca YaÅŸamak”), GülÅŸen, Harun Kolçak, Pınar Aylin, Emrah, Ebru GündeÅŸ, Yılmaz Morgül, Emel Sayın, Levent Yüksel gibi 23 sanatçı, dört pop müzik grubu, BeÅŸiktaÅŸ, Galatasaray, Fenerbahçe, İstanbulspor ve Zeytinburnuspor’dan futbolcuların yer aldığı vokal grubu ve 12 kiÅŸilik Yücel Elmas Çocuk Korosu ile birlikte seslendirdi. Klibini İzzet Öz’ün hazırladığı ÅŸarkı, cd olarak da yayınlandı. Cd içerisindeki ÅŸarkının yeni halindeyse, Åžebnem Ferah, Serdar Ortaçla beraber ÅŸarkıyı yorumladı. Hürriyet’in düzenlediÄŸi ‘Aile İçi Åžiddet Acil Yardım Hattı’ için 8 Mart 2009’da TİM’deki Enbe Orkestrası’nın eÅŸliÄŸinde verilen konserde Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Aylin Aslım, Funda Arar, Aynur, Rojin ve Åževval Sam ile birlikte yer almıştır.
Åžarkıcının imza ve ÅŸarkı sözlerini içeren tişörtler Mor Çatı yararına satışa çıktı. 30 Ekim 2011’de Van depremi ertesi Maçka Küçükçiftlik park’ta yapılan Van İçin Rock yardım konserinde Hayko Cepkin, Aslı, Pamela, Duman, Gripin, Malt, Melis DaniÅŸmend, MoÄŸollar, Redd , Haluk Levent ve Model Grubu gibi 40 rock grubu, müzisyeni ile beraber yer almıştır.
