Hatay 277 milyon dolarla ikinci!

Ticaret Bakanlığı, ocak-şubat döneminde 16 ilin 500 milyon doların üzerinde mal ve hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini, 59 ilde de ihracatın arttığını bildirdi.

AA

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin son 14 çeyrektir aralıksız büyüme gösterdiği, bu yılın ilk çeyreğinde de satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve ihracat verileri ışığında büyümenin devam ettiğinin görüldüğü aktarıldı.

İhracattaki artış ve ithalattaki düşüşle net ihracatın bu yılın ilk çeyreğinde büyümeye pozitif katkı vermesinin beklendiğine işaret edilen açıklamada, ihracatın, bu yılın ocak-şubat döneminde yüzde 8,5 artışla 41 milyar 77 milyon dolar olduğu anımsatıldı.

Açıklamada, bu dönemde 16 ilin 500 milyon doların üzerinde mal ve hizmet ihraç ettiği, 59 ilde de ihracatın arttığı belirtilirken, illerdeki ihracat artışlarının üretim, yatırım ve istihdam kapasitesini güçlendirerek yerel kalkınmaya katkı sağladığı belirtildi.

Bu yılın başından itibaren yayımlanmaya baÅŸlayan “faaliyet illerine göre ihracat verileri” kapsamında, bazı illerin ihracat geliÅŸmelerine iÅŸaret edilen açıklamada, ÅŸu ifadelere yer verildi: “İstanbul, yüzde 0,3 azalışa raÄŸmen 4 milyar 294 milyon dolarla birinci sırada yer aldı. Kocaeli, yüzde 11,8 artış ve 2 milyar 597 milyon dolarla ikinci sırada, İzmir yüzde 8 artış ve 2 milyar 55 milyon dolar ihracatla üçüncü sırada, Bursa yüzde 11,2 artış ve 1 milyar 545 milyon dolar ihracatla dördüncü sırada, TekirdaÄŸ da yüzde 1 artış ve 981 milyon dolar ihracatla beÅŸinci sırada yer buldu. Åžubatta, geçen yılın aynı ayına göre Gaziantep 370 milyon dolarla en fazla ihracat artışı saÄŸlayan il oldu. Hatay 277 milyon dolarla ikinci, Kocaeli 274 milyon dolarla üçüncü, Mersin 197 milyon dolarla dördüncü, Bursa da 155 milyon dolarla beÅŸinci sırada yer aldı.”

Açıklamada, ÅŸubatta ihracatın KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerin yaÅŸandığı 11 ilde Åžubat 2023’e göre yüzde 77,2 arttığı bildirilirken, ÅŸunlar kaydedildi: “Bu illerin ihracatı, depremden önceki yıl olan Åžubat 2022’ye göre de 3,2 arttı. KahramanmaraÅŸ yüzde 130,9, Hatay yüzde 127,5 ve Osmaniye yüzde 111,1 ihracat artışı gerçekleÅŸtirdi. Hatay, Adana, Åžanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerimizin ÅŸubatta göstermiÅŸ olduÄŸu performansla depremden önceki yıl olan Åžubat 2022 deÄŸerini aÅŸtığı görülmektedir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir