HABER MERKEZİ
Hatay’ın tescilli lezzeti oruk, farklı çeşitleriyle ramazan sofralarında yerini almaya hazırlanıyor. 3 çeşidi yapılan oruk, tabbuş, tepsi ve oyma şekliyle damak çatlatmaya devam ediyor.
Köftelik et, köftelik bulgur, kıyma, soğan, biber salçası, kimyon, karabiber, ceviz, tuz ve zeytinyağı malzemeleriyle, önce dışı yoğrulan sonra içi hazırlanarak el yardımıyla geleneksel şekli verilen oruk, gerek zeytinyağında kızartılarak gerekse fırında pişirilerek hazırlanıyor.
Kentte sofraların en önemli lezzetlerinden olduğunu aktaran Hataylı kadınlar ise, “Ramazan’ın ilk günü bu lezzetli yemeği yapmak istedik. Hatay’ın her bir yemeği ayrı güzel bir ayrı lezzetli. Birçoğunun yapımı da bir o kadar zahmetli. Ama en çok sevilerek tüketilen lezzet ise oruktur. Kızartmasını, haşlamasını, çorbasını ve hatta tepsi oruğunu yaparız. Oruk çok zahmetli, masraflı bir yemektir. Yemesi de çok lezzetlidir, çerez gibi gider. Hatay’da, ramazanda herkes sofrasında muhakkak bir bulgur işi yemek ister. Bu da genelde oruğumuz olur. Bu lezzet evlerde olduğu gibi restoranlarımızda da bulunur. Düğünlerimizin ana yemekten önce ara sıcağıdır. Cenazelerde, düğünlerde ikram edilir. Oruğumuz, ramazanda, bayramlarda olmazsa olmazımızdır” dediler.
Öte yandan tepsi oruğu yapım aşamasından da söz eden Hataylı kadınlar, “Tepsi Oruğu’nun hamuru ve iç harcı aynı içli köfte tarifi gibi hazırlanır. Sadece köfte şekline getirilmez. Tepsiye yayılarak yapılır. Hamuru iki eşit parçaya ayrılır. Fırın tepsisi iyice yağlanır. Hamurun bir parçası ince bir şekilde tabana eşit ölçüde yayılır. Ortasına kıymalı iç harç yayılır. Hamurun kalanı kıymanın üzerine tabanındaki hamur gibi eşit ölçüde yayılır. Genellikle baklava şeklinde kesilir ve üzerine bolca zeytinyağı gezdirilir. Tepsinin büyüklüğüne ve isteğe göre malzemesi ayarlanabilir”
Geçtiğimiz aylarda Hatay Valiliği’nin kentin kültür mirasını gelecek nesillere doğru aktarmak ve tüm dünyaya tanıtmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında Hatay mutfağına ait Hatay Tepsi Oruğu ve diğer birçok ürün Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescil belgesi almıştı. Öte yandan 2022 senesinde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilen Hatay’ın yöresel lezzeti olan ve özel günlerin ana yemeği olarak sayılan ‘Hatay oruğu’, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusunun ardından kısa sürede coğrafi işaretini almıştı. 2021 yılının Eylül ayında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başvurusu yapılan ve tabbuş, tepsi ve oyma şeklinde yapılan Hatay oruğunun 3 hali tescillenmişti.
