Konutların Yüzde 70’i bitti, kalan yüzde 30’u Aralık’ta

HABER MERKEZİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay, Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman başta olmak üzere 11 ilde yürütülen inşa seferberliğini anlattı. Bakan Kurum, “Dünyaya örnek olacak muazzam bir koordinasyonla çalışıyoruz. Hayata geçirdiğimiz bu yeniden yapım sürecine asrın inşası diyoruz. Hükümet olarak bugüne kadar tam 75 milyar doları 11 ilimize, ilçelerimize, köylerimize harcadık. 11 ilimizde 174 ayrı alanda, 3.481 şantiyede 200 bin işçi, emekçi kardeşimiz bu mücadeleyi veriyor. Şu toplantı sürecinde 23 konutu bitirip teslim ediyoruz. Günde 550, saatte 23 konut bu bakış açısıyla yapılıp tamamlanıyor. Asrın inşaat seferberliğinde sona yaklaşmış son düzlüğe girmiş durumdayız” dedi. Bakan Kurum, deprem bölgesinde hak sahipleri için inşa edilen konutların yüzde 70’inin tamamladığına vurgu yaparak, “Bu da şu demek, her 3 depremzede kardeşimden 2’si evine kavuşmuş. Yıl bitmeden 453 bin hak sahibi vatandaşlarımıza konutlarının tamamını teslim etmiş olacağız” diye konuştu. 81 ilde 500 bin konutun inşa edileceği Yüzyılın Konut Projesi’ni de bu tecrübenin ışığında tamamlayacaklarının altını çizen Bakan Kurum, “İnanıyorum ki asrın inşasında yazmış olduğumuz bu başarı öyküsünü Yüzyılın Konut Projesi’yle daha da yukarıya taşıyacağız” ifadelerini kullandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Depremden etkilenen 11 ilde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bakan Kurum, Hatay, Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da yürütülen inşa seferberliğine dikkat çekerek, Türkiye’nin en büyük şantiyelerinin bu bölgede kurulduğunu anlattı. Bakan Kurum, Malatya İkizce’de 28 bin konutun inşa edildiği TOKİ şantiyesinin Türkiye’nin en büyük şantiyesi olduğuna, burada örnek bir uydu kentin inşa edildiğine vurgu yaptı. 2. büyük şantiyenin ise Adıyaman İndere’de kurulduğunu belirten Bakan Kurum, “Biz aslında burada bitti denilen yerden yeniden başladık. Dağları deldik, burada kaya zemini yepyeni bir şehir kurmak suretiyle inşa etmeye çalıştık. Bu alan 5 milyon metrekare, 700 futbol sahası büyüklüğünde. Bu devasa alanda da 16 bin yeni yuvamız yükseliyor ve yaklaşık 100 bin insanımıza güvenli bir yaşam alanı kazandırıyoruz” dedi.

Bakan Kurum, ağır yıkıma uğrayan bu 4 ilin merkezlerinin de tarihi dokusu ve yapılarıyla yeniden ihya edildiğine dikkat çekti. Hatay’da Atatürk Caddesi, Tarihi Uzun Çarşı, Kurtuluş Caddesi’ndeki çalışmaları anlatan Bakan Kurum, İskenderun’da ise depremde 80 santimetre çöken sahilin yeniden düzenleme projesini örnek gösterdi. Bakan Kurum, Adıyaman’da Tarihi Meydan Projesi ve Ulu Camii, Malatya’da Bakırcılar Çarşısı ve Şire Pazarı, Kahramanmaraş’ta Tarihi Kapalı Çarşı ve Ebrar Sitesi gibi simge yerlerde yürütülen çalışmaların görüntülerini izletti.

“HATAY ASRIN İNŞASINDAKİ KARARLILIĞIN SEMBOLÜDÜR”

Bakan Kurum Hatay’ın önemini şöyle anlattı: Bugün bir araya geldiğimiz Hatay hem asrın felaketindeki yıkımın hem de asrın inşasındaki kararlılığın sembolüdür. Yani bu depremi ve sonrasındaki diriliş hikayesini anlatmak için hep birlikte en doğru yerdeyiz. Biz bu önemli buluşmamız vesilesiyle asrın felaketinden, asrın inşasına kadar tüm çabamızı bir kez daha kayıt altına almak bu konudaki tecrübemizi, birikimimizi sizlerin aracılığıyla en doğru şekilde dünyaya ulaştırmak istiyoruz. Türkiye olarak ortaya koyduğumuz başarının afetlerle mücadele eden tüm ülkelere örnek olmasını, ilham vermesini diliyorum.

Bakan Kurum, 81 ilde 500 bin konutun inşa edileceği Yüzyılın Konut Projesi ile ilgili de şunları söyledi: Bir taraftan deprem bölgesini ayağa kaldırırken bir taraftan da depreme hazırlıklı hale getirmek, vatandaşlarımızın ev sahibi olması için çok önemli sosyal konut projeleri yürütüyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar 1 milyon 750 bin konutu 2002 yılından bugüne yaptık, vatandaşımıza teslim ettik. Bunlar evi olmayan vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmesi için yapmış olduğumuz konutlarımız. TOKİ Başkanlığımız eliyle bu süreci yürütüyoruz. Bu deprem bölgesinde kazandığımız birikimi, tecrübeyi 81 ilimize yayıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı Türkiye Yüzyılı’nın en büyük konut projesini başlattık. Bu projeyle birlikte 500 bin yeni sosyal konutumuzu 81 ilimize, ilçelerimize yapıyoruz. Bu projeyle gerileyen sosyal devlet anlayışına Türkiye olarak yeni bir soluk getiriyoruz. İnanıyorum ki asrın inşasında yazmış olduğumuz bu başarı öyküsünü Yüzyılın Konut Projesi’yle daha da yukarıya taşıyacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir