Fideler toprakla buluştu!

Umutlu bekleyiş başladı!

DİLEK AKKAYA

Ülkemizde tarımsal üretim faaliyetlerinin önemli merkezlerinden biri olan Amik Ovasında üretim yapan çiftçiler çok sayıda sebze fidelerini toprakla buluşturdu. ‘Bir umut sezona başladık’ diyen üreticiler, verimli bir sezon geçirmeyi hedeflediklerini söylediler.

“Gübre pahalı, Mazot pahalı, İşçilik pahalı, Ürünün kârını arada ki komisyoncular yiyor” isyanı ile Amik ovasında üretim yapmaya devam eden çiftçiler, bundan birkaç hafta öncesine kadar bir umut ile sera hazırlıklarına başlamışlardı. Şimdilerde ise hazırladıkları seralarda sebze fidesi dikimine başladılar.

Sabahın ilk ışıklarıyla tarlaların yolunu tutan çiftçiler, sebze fidelerini toprakla buluşturdu. Çiftçiler ekimini tamamladıkları sebze fidesinden, 2-3 ay sonra verim alabileceklerini belirttiler.

Fideleri toprakla buluşturan çiftçiler, “Salatalık, kabak ve biber fidelerini toprağa ektik. 3 ay sonra verim almayı bekleyeceğiz. Bizim için kritik bir dönem başlıyor. Hava koşullarının bizleri etkilememesi gerekiyor. Sezona umutlu başlamak istiyoruz. Geçen sezon oldukça zor geçmişti. Girdi fiyatları depremin izleri derken bir türlü beklediğimizi alamadık. Ama bu sezon umarım bereketli ve güzel geçer” ifadelerini kullandılar.

Son 5-6 yıldır buruk bir sezon geçirdiklerini vurgulayan çiftçiler, girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını ve bununla beraber ürünlerini satacak Pazar alanı bulmakta büyük zorluk çektiklerini söylediler.

DONANIMLI SEBZE HALİ İSTİYORUZ

Emeklerinin karşılığında elde ettikleri kazançtan memnun olmadıklarını aktaran çiftçiler, öte yandan sezon açılmadan yeni sebze ve meyve halinin tamamlanmasını talep etiler.

Taleplerine karşılık beklediklerini ifade eden çiftçiler, “Yaşanan asrın felaketinde büyük yıkıma uğrayan kentimizde 53 gün gibi kısa bir sürede Nevşehir Valiliği tarafından Antakya çevre yolu, Kuzeytepe mevkiinde 8 bin 250 metrekare arazi üzerine sebze ve meyve hali inşa edildi. Ancak şu anda mevcut olan sebze ve meyve hali çiftçilerin ihtiyacına karşılık veremiyor. Başkan Öntürk ise ‘Antakya ile ilgili revize edilmesi gereken eski bir hal projesi var. Yapılmış ihaleyi revize ederek aynı firmayla hızlı bir şekilde projeyi devam ettireceğiz. İskenderun için de proje çıkmak üzere. Yer tespiti yapıp bu 2 bölgenin halini yapacağız. Hallerimizin durumu çok kötü. Hedefimiz bu 2 halimizi uluslararası seviyelere getirmek’ ifadelerine yer vermişti. Halde son durum ne? ne zaman açılışı gerçekleştirilecek? Yaz sezonuna biz ürünlerimize rahat Pazar alanı bulacak mıyız? Bizim çok fazla sorumuz var. Tedirginiz. En azından proje hakkında yeni bir bilgilendirme yapılırsa çok mutlu olacağız” dediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir