Kolajen Nedir? Kolajen Ne İşe Yarar?

HABER MERKEZİ

Kolajen; eklem sağlığından ve cilt esnekliğinden sorumlu olan, kemiklerde, kaslarda ve kanda bulunan, cilt dokusunun yüzde 75’ini ve vücuttaki proteinin üçte birini oluşturan bir proteindir.

Kolajen, gıdalarda bulunan proteinlerin yapı taşları olan amino asitlerin birleştirilmesi vasıtasıyla,  vücut tarafından doğal şekilde üretilir.

Kolajen İçeren Besinler

Kolajen üretebilmek için insan vücudunun prolin, glisin, C vitamini, çinko ve bakıra ihtiyacı vardır. Prolin; yumurta akı, süt ürünleri, lahana, mantar ve kuşkonmazda bulunur. Glisin; tavuk derisinde, jelatinde ve diğer protein oranı yüksek besinlerden temin edilir. C Vitamini; Narenciye ve farklı türlerdeki biberlerde yer alır. Çinko kaynakları ise sığır eti, kuzu eti, kabuklu deniz ürünleri, nohut, mercimek, fasulye, süt, peynir ve çeşitli fındık ve tohumlarda bulunur. Vücudun kalojen üretmek için ihtiyaç duyduğu bakır ise sakatat, kakao tozu, kaju fıstığı, susam ve mercimekte vardır.

Kolajen Çeşitleri

Bilim insanları yaptıkları çalışmalarla toplam 29 çeşit kolajen tespit etti. Öte yandan vücut içinde doğal olarak sentezlenen kolajen dört ana grupta sınıflandırılabilir. Bu kolajen tiplerinin asli görevi bağ dokusunu desteklemektir, ancak bulundukları yere göre özelleşmiş görevlere sahiptirler.

Kolajen tipleri şunlardır:

Tip 1 Kolajen: Vücutta bulunan kolajenin büyük bir çoğunluğu birbiri ile sıkı bir şekilde demetler oluşturan iplikçik yapısındaki Tip 1 kolajenden meydana gelir. Deride, diş yapısında, fibröz kıkırdaklarda, kemiklerde ve tendonlarda bulunur.

Tip 2 Kolajen: Daha gevşek bir şekilde demetler oluşturan iplikçik yapısındadır ve eklemlerde yer alan daha elastiki kıkırdak yapılarında bulunur.

Tip 3 Kolajen: Damarlarda ve boşluklu organ yapılarında iskele oluşturma görevini üstlenir.

Tip 4 kolajen: Epitel hücrelerinin üzerinde oturduğu bazal laminada bulunur, diğer kolajen tipleri gibi destekleyici yapılar olarak görev yapar.

Tip 5 Kolajen: Kornealarınızda ve bazı cilt ve saç katmanlarında bulunan bir kolajen türüdür.

Kolajen Ne İşe Yarar?

Kolajen, vücudunuzu güçlendirir, yapılandır, destekler, kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olur, ölü cilt hücrelerinin değiştirilmesine yardımcı olur, organlarınız için koruyucu bir örtü oluşturur, yeni cilt hücrelerinin büyümesini sağlar.

Yaşlandıkça insan vücudundaki kolajen oranı düşer. Kolajen oranı kadınlarda özellikle menopoza girdikten sonra azalır. Bunun nedeni ise yaş aldıkça zamanla vücudunuzun kolajen yapmak için ihtiyaç duyduğu besin maddelerini yeterince absorbe etmekte zorlanmasıdır.

Öte yandan kolajen açısından zengin gıdalar tüketmek vücudunuzun bu emilim sorununun bir kısmının üstesinden gelmesine yardımcı olabilir. Böylece yaşlandıkça vücudunuz daha güçlü ve sağlıklı kalır.

Kolajen Faydaları Nelerdir?

Cildi güçlendirmesi, cilt görünümünü sağlıklı bir hale getirmesi, kemik yoğunluğunu artırması ve kemikleri güçlendirmesi, sağ ve tırnak sağlığına iyi gelmesi, kas erimesine iyi gelmesi kolajenin faydalarıdır.

Kolajen, cildi güçlendirir. Araştırmalara göre kolajen takviyeleri almak cilt sağlığına katkıda bulunur ve cilt görünümünü daha sağlıklı bir hale getirir.

Yine araştırmalara göre hidrolize kolajen almak cildin nem oranını artırır, elastikiyeti yükseltir ve kırışıklıkların giderilmesine katkıda bulunur.

Yapılan bir diğer araştırmada menopozun ardından kemik mineral yoğunluğu azalmış kadınlara kolajen takviyeleri verildi. Bu kadınların omurga ve femur kemik mineral yoğunluğunda artışlar yaşandı.

Oral kolajen takviyeleri, osteoartritle ilgili olumsuz etkileri azaltabilir.

Saç ve tırnak sağlığına olan etkileri nedeniyle tırnak kırılmasında azalma, uzamada artma; saç uzamasında ve kalınlığında artış sağlar.

İleri yaş kas erimesi olan erkeklerde yapılan başka bir çalışmada ise direnç egzersizi ile birlikte kolajen takviyesi verilen kişilerde, kullanmayanlara göre kas gücü ve yağdan fakir kas oluşumu artışı anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur.

Yaşa Göre Kolajen Kullanımı

Yaşa göre kolajen kullanımı kişiden kişiye değişebilir. Yaşa göre kolajen kullanımı nasıl olmalı sorusuna genel anlamda şu yanıt verilebilir:

20’li Yaşlar: 20’li yaşlarda vücut yüksek oranda kolajen üretebilmektedir ve bu nedenle kolajen takviyesi almaya gerek yoktur. Öte yandan cilt sağlığına katkıda bulunmak amacıyla çok düşük miktarda kolajen alınabilir.

30’lu Yaşlar: 30’lu yaşlarda vücudun kolajen üretimi azalır. Bu nedenle cilt sağlığına katkıda bulunmak ve cilt esnekliğini artırmak için günde 2.5-5 gram arası kolajen alınabilir.

40’lı ve 50’li Yaşlar: 40’lı ve 50’li yaşlarda cildin esnekliği azalır, nem kaybı yaşanır, kırışıklıklar ve eklem sorunları baş gösterir. Bu sorunlara karşı günde 5-10 gram kolajen alınabilir.

60 Yaş Üzeri: Kemik yoğunluğunun korunması, eklem sağlığı ile ilgili sorunların azaltılması ve ciltteki yaşlanma etkilerinin bir miktar giderilmesi için günde 10-15 gram arası kolajen alınabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir