913 milyon TL ekonomiye kazandırıldı!

HABER MERKEZÄ°

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk 3 ayında, e-ihale yöntemiyle gerçekleştirilen satışlardan 913 milyon liranın üzerinde gelir elde edildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Gümrük ve Kaçakçılıkla Mücadele Mevzuatı kapsamında gerçekleÅŸtirilen çalışmalarda tasfiyelik hale gelen eÅŸya ve araçların 2014 yılından itibaren elektronik ihale yoluyla satıldığı belirtildi. Türkiye’de kamu idareleri içinde uygulanan ilk elektronik ihale sistemi olan e-ihale uygulamasıyla, ihalelerin ÅŸeffaf ve ulaşılabilir olmasının saÄŸlandığı vurgulanarak, bu sistem sayesinde, ülkede yerleÅŸik tüm vatandaÅŸların e-devlet ve ‘www.eihale.gov.tr’ adresinden ihalelere katılabildiÄŸi ve internet baÄŸlantısının olduÄŸu her yerden teklif verebildiÄŸi hatırlatıldı.

E-ihale yoluyla, ticari araçlardan binek araçlara, kuyumculuk sektöründen tekstil sanayine, elektronik eÅŸyadan mobilyaya, gıda sanayinden kozmetik sektörüne kadar pek çok eÅŸyanın piyasa deÄŸerinde ve rekabetçi ortamda, etkin bir ÅŸekilde satıldığı ve ülke ekonomisine kazandırıldığı ifade edilerek, “E-ihale yöntemiyle 2024 yılının ilk 3 ayında gerçekleÅŸtirilen toplam 3 bin 807 ihaleden 3 bin 332’sinde satış gerçekleÅŸmiÅŸ olup, bu ihaleler kapsamında 1081 araç satışından yaklaşık 478 milyon lira, 2 bin 251 eÅŸya grubu satışından 435 milyon lira olmak üzere toplam 913 milyon liranın üzerinde gelir elde edilmiÅŸtir. Ayrıca geçen yılın aynı dönemine göre araç satışlarında yüzde 77, eÅŸya satışlarında yüzde 299 ve hasılatta ise yüzde 141 oranında artış saÄŸlanmıştır. Bunun yanında 2024 yılındaki toplam 84 farklı gruptaki ihalelerin yüzde 38’ini elektronik eÅŸya, yüzde 11’ini makine aksamı ve yedek parça, yüzde 8’ini demir yolu ve benzeri hatlara ait taşıtlar, yüzde 4’ünü yaÄŸlı tohum ve meyveler, yüzde 3’ünü cam ve cam eÅŸya, yüzde 2’sini demir veya çelikten eÅŸya oluÅŸturmaktadır” denildi.

Tasfiyelik hale gelen eÅŸyaların elektronik ihale uygulamasının yanı sıra Ticaret Bakanlığı’na baÄŸlı perakende satış maÄŸazaları aracılığıyla da gerçekleÅŸtirildiÄŸi belirtilerek, “Bu kapsamda 2024 yılında satış maÄŸazalarımızda 45 bin 18 toplam satış yapılmış olup, bu satışlardan; elektronik eÅŸya (cep telefonu, airfryer, küçük ev aleti vb.) grubunda 28 milyon TL, optik alet ve cihazlar grubunda 5 milyon TL, oyuncaklar, oyun ve spor malzemeleri grubunda 2 milyon TL olmak üzere perakende satış maÄŸazalarımızdan toplamda 53 milyon TL gelir elde edilmiÅŸ olup, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 26 oranında gelir artışı saÄŸlanmıştır. Ticaret Bakanlığı olarak, ticari hayattaki piyasa bozucu ve rekabete aykırı eylemlerle mücadelemiz aralıksız devam ederken, ülke ekonomisine ve toplumsal refahımıza katkı saÄŸlayacak çalışmalarımıza azami hassasiyet göstererek devam edilmektedir” ifadelerini yer verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir