Sakinlik

Sokrates oğluna bir torba çivi verir ve ona kontrolünü, sabrını her kaybettiğinde ceviz sandığının üzerine bir çivi çakmasını söyler. Birinci gün çocuk tam 37 çivi çakar.

Haftalar ilerledikçe çocuk kendini kontrol etmeyi öğrenir ve daha az çivi çakmaya başlar. Nitekim haftalar ilerledikçe, kendini kontrol etmesinin sandığa çivi çakmasından daha kolay olduğunun farkına varır. Her çivi çakılmadığı günün sonunda durumu babasına bildirir.

Bu defa Sokrates oğluna, kendini kontrol ettiği her günün sonunda sandıktan bir çivi sökmesini ister.

Haftalar geçer, çocuk hem sabır hem de kendini kontrol etmenin idrakiyle, tüm çivileri sökmüş olur ve babasını çağırır.

Sokrates çocuğunun elinden tutar ve sandığın yanına götürüp ona şöyle der:

Bak oğlum, çok çalıştın ve artık kendini kontrol ederek sandığın üzerinde delik açmamayı öğrendin! Ancak, sandığın üzerindeki deliklere bir bak! Hiç bir zaman o delikler kapanmayacak ve eskisi gibi olmayacaklar. Her sabırsızlığın, duygusal tepkimen karşındaki kişinin yufka yüreğinde böyle onulmaz yaralar oluşturur. Ne kadar özür dilersen dile, o yara daima orada duracaktır. Sözlü bir saldırı da en az fiziksel bir saldırı kadar yara verir! Oysa arkadaşlarımız bizim için mutluluktur, bizi güldürürler, başarı için cesaretlendirirler, bize dikkatli bir kulak sunarlar ve kalplerini bize açmaya her zaman hazırdırlar.”

İşte sakinliği korumak bu hikayede olduğu gibi çok önemli.

Ama nasıl sorularını duyar gibiyim!

Kırılgan ve kızgın anlarımızı en çok biz biliriz. Bu durumları tetikleyen komünikasyon ve ortamlardan kaçınarak başlayabiliriz mesela.

Öfkeli biriyle karşı karşıya iseniz biraz mola almak, ortam değiştirmek, etraftaki nesneleri saymak vb. şeyler faydalı olabilir.

Öfkeliyken karşıdakinin sözünü kesmeyin bu daha da harlar onun öfkesini.

Daha üst konumdaki biri ise ona ‘Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz.’ diyebilirsiniz mesela.

Öfkeliysen sakin kalan tarafsanız sonradan karşıdaki pişman olacaktır emin olun.

Bazen karşıdaki bencil yapıda olabilir savaşmak yerine kaçmak daha uzun solukta faydalı geliyor bana.

Ama bir tip var ki ona dikkat; seni her konuda eleştirir, her özeline girer, yandaş toplar, arkandan konuşur, iftira atar…

Kazanmak için her şey mübah der. O insanlarla en iyi iletişim uzak durmak. Böyle bir durum varsa şikayeti, sosyal desteği, özelinizi paylaşmamayı ihmal etmeyin.

Sakinlik, en büyük güçtür. Sana söylenen her şeye duygusal bir tepki verdiğin sürece, acı çekmeye devam edeceksin gerçek güç arkana yaslanmak ve olayları mantık çerçevesinde gözlemlemek. İnsanların kelimelerinin seni kontrol etmesine müsaade etme. Sakin ol ve bir şeylerin geçmesine izin ver. Sakinlik, büyük bir güçtür. Sakin kalmayı öğrendiğinde, gerçekten sakin kalıp hayatının akışına izin verdiğinde parlayacaksın.

Onları yenemezsiniz çünkü savaşları kendileriyle, emin olun huzurları yok, o yüzden savaşları böyle hiddetli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir