ALİ ZAN
Tarih sayfalarında Dünyada ilk ışıklandırılan cadde olarak yerini alan Antakya Kurtuluş Caddesinde yaşanan felaket sonrasında derin bir sessizlik hâkim.
Eski adı Herod olan Kurtuluş Caddesinin Antik Çağ döneminde Orta Doğu zenginlerinin ticaret merkezi olarak gördüğü ve geceleri meşale kullanılarak aydınlatıldığını ifade eden Antakyalılar, yaşanan deprem felaketinden sonra kimsesiz kaldığını söylediler.
Asrın felaketinden önce caddenin cıvıl cıvıl olduğunu belirten vatandaşlar, bir yılı aşkın süredir caddenin sessiz ve sakin olduğunu ifade ettiler.
Taş devrinden bu yana tarihi yapısı ve doğasıyla dikkat çeken Antakya’nın en gözde caddelerin biri olduğunu aktaran Antakyalılar, “6 Şubat günü yaşanan deprem sonrasında ne yazık ki insanların büyük bir bölümü şehri terk etti. Bu nedenle de günün her saatinde yoğun olan caddede derin bir sessizlik hâkim oldu. Alışık olmadığımız bir manzara. Tarihi cadde yayalar olsun araç trafiği olsun hep ışıl ışıl olurdu. Son hali bizi oldukça hüzünlendiriyor. Araç karmaşasının yaşandığı caddede artık sessizlik yaşanıyor. Deprem felaketinden bu yana cadde kimsesiz ve sessiz. Hatta uzun bir süre karanlık kaldı. Daha sonra ekipler sayesinde 7 ay sonra yeniden aydınlanıldı. Bu bile bize umut oldu ve bizi mutlu etti. Bu caddeye bu sessizlik yakışmıyor. En kısa zamanda eski Antakya’mızı ve hayatımızı yeniden kazanmak istiyoruz. Çok büyük özlem duyuyoruz” ifadelerini kullandılar.
