Bengi su!

 

HABER MERKEZİ

Bengi su, âb-ı hayat, hayat suyu, dirilik suyu, aynü’l-hayat, nehrü’l-hayât, âb-ı câvidânî, âb-ı zindegî, hayat kaynağı, hayat çeÅŸmesi, bazen de Hızır ve İskender’e atfen âb-ı Hızır veya âb-ı İskender vb. çeÅŸitli isimlerle anılan, birçok söylencede adı geçen, içen kiÅŸiye ölümsüzlük kazandırdığına inanılan efsanevî su. Farklı Türk dillerinde bengüsub, mengüsuv olarak da söylenir. Bengü/Bengi/Mengü/Mengi sözcüklerinin tamamı Türkçede sonsuz (veya sonsuzluk) demektir. Âb-ı hayat, bütün dünya mitolojilerinde mevcut bir kavramdır. Efsanelerin dışında, âb-ı hayâta İslam kitabı Kur’ân’da Musa ve Hızır kıssası anlatılırken (el-Kehf 18/60-82) dolaylı olarak temas edilmiÅŸtir.

Anlam ve içerik

Aslında ayrı ayrı mitolojik dizgelerde karşılaşılan bir anlayıştır. Bengi su’ya, söylenceler ve mitolojik metinlerden baÅŸka dini kitaplarda, Hızır’ın adıyla baÄŸlı ve Musa’nın öyküsü anlatılırken karşılaşılır. Anlatılara göre bu suyu ilk içenler Hızır ve İlyas -peygamberler- olmuÅŸtur. Bengi su ve sonsuz yaÅŸam aktarışıyla baÄŸlı çok sayıda anlatı olsa da bu anlatılar, eski yeryüzü uygarlıklarında, Gılgamış, OÄŸuz Han ve İskender Zülkarneyn gibi, yalnız birkaç kiÅŸinin adıyla baÄŸlantılı düşünülmüştür. Bu anlatılar arasındaki baÄŸlılık araÅŸtırıldığında, Bengi su ile ilgili anlatıların kökeninin Sümerler olduÄŸu anlaşılmıştır. Sonraki dönemlerin araÅŸtırmaları ise Bengi su ile baÄŸlı anlatıların daha eski geleneklerde aranması gerektiÄŸi görüşünü doÄŸrulamıştır. Adına bazen ‘Dirilik Suyu’ denilen Bengi su, Zulmet diye tanımlanan karanlık ve bilinmeyen bir dünyada gizlidir. İskender’de Bengi suyunun peÅŸinden Zulmet’e kadar gider, ancak onu elde etmeyi baÅŸaramaz. Onun adıyla ilgili Bengi su, yaratıcı baÅŸlangıç sayılan ilk karmandan (kaos – sudan), dirilik verme, sonsuz yaÅŸatma, ölümsüzleÅŸtirme imlerini alıp, kendinde saklamıştır. Bu anlamda Bengi su simgesinde, yaratılış mitinde olan baÅŸlangıç gibi, ilk suyun izlerini bulmak mümkündür. Suyun varlığa yaÅŸam veren gücü, çeÅŸitli inanç dizgelerinde onun, sonsuzluÄŸa kavuÅŸturan ve ölümsüzlük kazandıran güç olduÄŸuna dair görüşlerin ortaya çıkmasına yol açmıştır.

Bengi suyunun yaÅŸam verme gücü üstüne ilk düşüncelere anlatılarda rastlanır. ÖrneÄŸin ölen kahramanın üstüne su serpilmesiyle, hapşırıp ayaÄŸa kalkması, karşılaşılan konulardan biridir. Söylence ve anlatılarda, bazı kahramanların Bengi su içerek ölümsüzlük kazanmaları da sık görünür. AÅŸk masallarında buta alarak, inanılmaz güzelleÅŸen kahramanın içtiÄŸi Işık kadehi’nin de Bengi su ile dolu olduÄŸu söylenir. İnanışlarda Bengi suyunun eskiden gelen, karışık bir anlamı vardır. Aşığın Buta (Bade) alması esnasında içtiÄŸi ışığın da aslında bu su olduÄŸu öne sürülür. Çünkü ozanın söylediÄŸi türküler kendisinin ölümünden sonra da yaÅŸamaya devam edecektir. Yani o da bir semboldür. Tasavvuf ÅŸairleri, onunla ilgili şöyle demiÅŸlerdir: “Toprağı düşen adi tohuma can veren su, dirilik suyu deÄŸilse, nedir o zaman?”

Birçok efsaneye göre ab-ı hayat sadece zulmet ülkesinde bulunur. Bazı kaynaklar ise onun kızıl denizinin derinliklerinden çıkarılan bir bitki (galsam otu) ya da (ÅŸahı galsam) olduÄŸunu söyler. İran mitolojisinde dört kutsal varlığın bir araya getirilerek kanlarından oluÅŸturulan karanlık bir iksir olduÄŸuna inanılmaktadır. Bunlar; ÅŸah-ı galsam, ÅŸahmeran, imperan, zümrüd-ü anka’dır.

Bengi su içenlere ölümsüzlük ve gençlik saÄŸlar. YaÅŸam aÄŸacının köklerinden çıkar. Bir ırmak veya dere ÅŸeklinde akar. Bazen köpük ÅŸeklinde gelir. ÖrneÄŸin, KöroÄŸlu destanında bir ırmaktan üç köpük ÅŸeklinde gelir. Mecazen bilgeliÄŸi, kalıcı eserler bırakmayı, iyiliÄŸi simgeler. Ölüleri bile diriltebilir. UluÄŸ Kayın’ın dibindeki bir çukurdan kaynaklanır. Başında bir bekçi ruh bulunur. İçenlere güç ve kuvvet verir. Hastaları iyileÅŸtirir. Ayrıca Bengi adlı bir halk oyunu da mevcuttur. Maniheizm dininin kurucusu olan Mani adı da Mengü ile baÄŸlantılandırılmıştır. Pek çok uygarlıkta böyle bir yaÅŸam suyuna dair, çoÄŸu zaman birbirinden bağımsız olarak ortaya çıkıp geliÅŸen ortak bir inancın bulunması ise ilgi çekicidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir