Çocuklar topraksız tarımı balık ve bitkinin birlikte yetiştirildiği sistemle öğreniyor

Antakya Belediyesi Bilim Merkezi bünyesindeki 100 metrekarelik atıl arazide oluşturulan tesiste, süs balığı havuzlarından çıkan su kullanılarak topraksız tarımla lahana, marul ve çilek yetiştiriliyor..
AA
Hatay’daki bilim merkezinde kurulan tesiste, süs balığı havuzlarından çıkan suyla topraksız tarımla sebze ve meyve yetiÅŸtiriliyor.
Antakya Belediyesi Bilim Merkezi’ndeki atıl durumdaki 100 metrekare alanda, balık ve bitkinin birlikte yetiÅŸtirilebileceÄŸi “akuaponik” olarak adlandırılan sistem kuruldu.
Tesisin bir bölümünde oluşturulan üç havuza süs balıkları bırakıldı. Görevlilerce yemle beslenen balıkların bulunduğu havuzdan çıkan su, borular yardımıyla topraksız tarım için kurulan seraya ulaştırılarak bitkiler için besin olarak kullanılmaya başlandı.
Merkezde görevli öğretmenlerden Aslı Görbil, AA muhabirine, tesisi, öğrencilerin topraksız tarım uygulamalarını öğrenebilmesi amacıyla 4 ay önce kurduklarını söyledi.
Tesiste marul, çilek ve lahana yetiştirdiklerini anlatan Görbil, uygulanan sistemle hem havuz suyunu en iyi şekilde değerlendirdiklerini hem de topraksız tarımla küçük bir alanda istedikleri ürünü yetiştirme şansı bulduklarını belirtti.
SERAYI ZÄ°YARET EDENLERE YETÄ°ÅžEN ÃœRÃœNLER Ä°KRAM EDÄ°LÄ°YOR
Görbil, atıl durumdaki arazide kurdukları tesiste çocukları ağırlayarak uygulanan sistem ve ürünlerle ilgili bilgi verdiklerini aktararak, şöyle devam etti:
“Çocuklarımızın ileride topraksız tarım üzerine fikir edinmesi ve hayal gücünü geliÅŸtirmesi adına böyle bir uygulamayı hayata geçirdik. Öncelikle öğrencilerimize burada yapılan topraksız tarımın faydalarını anlatıyoruz. Çocuklar burayı gördüklerinde evde saksıda bile sebze ve meyve yetiÅŸtirebileceklerini hayal ediyorlar. Tesise gelen misafirlerimize ürettiÄŸimiz çileklerimizi, marullarımızı ve renkli lahanalarımızı hem tanıtıyoruz hem de ikram ediyoruz.”
Seranın sorumlularından Fatih Balcı, hem atıl durumdaki alanı güzel bir şekilde değerlendirdiklerini hem de öğrencilere faydalı olduklarını dile getirdi.
Ürünlerden olgunlaşanların hasadının devam ettiğini kaydeden Balcı, yetişen meyve ve sebzenin veriminin yanı sıra tadının da güzel olduğunu söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir