HABER MERKEZİ
Yenikent Site İşletme Kooperatifi tarafından, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Yenikent 100. Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “6 Şubat Depremlerini Anma Farkındalık Paneli ile Şiir ve Müzik Dinletisi”, duygu dolu anlara sahne oldu.
Odunpazarı Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen programa; CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal, Odunpazarı Belediye Başkan Vekili Adnan Evren Olcay, Odunpazarı CHP Meclis Üyesi Uğur Yıldız, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Deprem Gerçeği ve Yapı Güvenliği Masaya Yatırıldı
Panelde Türkiye’nin deprem gerçeği, ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Volkan Karabacak tarafından ele alındı. Karabacak, Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan aktif fay hatlarına dikkat çekerek, bilimsel veriler ışığında olası deprem risklerini ve alınması gereken önlemleri anlattı.
İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç ise yapı stoğu, yapı güvenliği ve kentsel dönüşüm konularında değerlendirmelerde bulundu. Kılıç, riskli yapıların bir an önce tespit edilerek yenilenmesi gerektiğini vurguladı.
“Bu Panel Bir Hafızayı Diri Tutma Çabasıdır”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açış konuşmasını yapan Yenikent Site İşletme Kooperatifi Başkanı Hüseyin Ceyhan, 6 Şubat’ın ülke hafızasına derin acılarla kazındığını belirtti.
Ceyhan konuşmasında, “Bu panel; kaybettiklerimizi rahmetle anmak, kalanlara umut olmak, bir daha aynı acıları yaşamamak ve yaşananlardan ders çıkarmak amacıyla düzenlenmiştir. Bugün burada yalnızca bir anma için değil, insan eliyle yapılan hataların yıktığı hayatları unutmadığımızı göstermek için toplandık” dedi.
Etkinliğin sonunda ise, “Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” mesajı verildi.
Şiirler, Türküler ve Gözyaşı
Panelin ardından düzenlenen şiir ve müzik dinletisinde öğretmen-şair-yazarlar Nebih Nafile, Ruhan Odabaş, Kevser Küçük ve Turgay Kaçan sahne aldı. Hüseyin Ceyhan da sesi ve bağlamasıyla programa eşlik etti.
Depremi ailesiyle birlikte enkaz altında yaşayan gazetemiz yazarlarından Antakyalı eğitimci-şair ve müzisyen Nebih Nafile’nin seslendirdiği türküler, salonda duygu dolu anlar yaşattı. Şairlerin okuduğu şiirler ve söylenen türküler eşliğinde katılımcılar zaman zaman gözyaşlarına hâkim olamadı.
Gazeteci-şair Ruhan Odabaş’ın “Tut Ellerimi” şiiriyle final bölümüne geçilen program, alkışlar ve gözyaşları arasında sona erdi.
“İnsan, İnsanla İyileşir”
Etkinlikte duygularını paylaşan Antakyalı depremzede Nebih Nafile, organizasyona emek verenlere teşekkür ederek, “Bu gece içimiz bir kez daha acıdı. Ama dayanışma olmadan insan olunur mu? İnsan, insanla iyileşir” ifadelerini kullandı.
Programda, AFAD gönüllüsü Avukat Esra Akyol’un Nebih Nafile ve eşine çiçek takdim etmesi ise gecenin en anlamlı anlarından biri oldu. Deprem sonrası arama-kurtarma çalışmalarında Nafile’nin evine giren ve yıllar sonra Eskişehir’de yeniden buluşan Akyol’un bu jesti, salonda büyük alkış aldı.
Plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi. Geceye damga vuran mesaj ise şu sözlerle ifade edildi: “Gecenin resmi karanlık olsa da geleceğin resmi aydınlık.”
