Dörtyol’un Tarihi!

HABER MERKEZİ

Dörtyol, Hatay’ın ilçelerinden biridir. Nüfusu 128.941 kiÅŸi (64.763 + 64.178) olup bu bakımdan 922 ilçe ve 51 merkez ilçe arasında 194, ilde 4.dür. Nüfus yoÄŸunluÄŸu 377 kiÅŸi/km2dir. Sosyo-ekonomik geliÅŸmiÅŸlik indeksinde ise ülke genelinde 255, il genelinde 4. sıradadır.

CoÄŸrafya: İlçe DoÄŸu Torosların uzantısı olan Nur DaÄŸları (Amanos) ile Akdeniz’in İskenderun Körfezi arasında Kuzey-Güney doÄŸrultusunda uzanan Dörtyol ve Payas Alüvyal ovalarından meydana gelmiÅŸtir. DoÄŸusunda Nur DaÄŸlan ve Hassa ilçesi, batısında Akdeniz ve İskenderun Körfezi, Kuzeyinde Erzin ilçesi ve güneyinde ise İskenderun ilçesi bulunmaktadır.

İklimi; yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olup, tipik bir Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. İlçede yağışlar yaÄŸmur ÅŸeklinde olup, Türkiye’de Rize ilinden sonra en fazla yağış alan merkezlerdendir. İlçe merkezinin denizden yüksekliÄŸi 70 m’dir. En çok yağış ÅŸubat, mart, nisan ve aralık aylarında, en az yağış ise aÄŸustos ayında yaÄŸmaktadır. İlçede kar daÄŸlık yüksek kesimlere düşmektedir. İlçede en düşük sıcaklık -7,0 °C olarak 1985 yılında gerçekleÅŸmiÅŸtir. İlçede don hadisesi genellikle mart ayında görülmekte olup, nadiren de olsa kasım, aralık, ocak ve ÅŸubat aylarında da görülmektedir.

Kış ayları süresince, Kasım ve Mart arasında, hâkim rüzgârlar kuzey ve kuzeydoğu yönündendir. Güneydoğu yönünden esen Yarıkkaya isimli yerel fırtına -rüzgâr hızı saatte 50-60 mile çıkabilmektedir- için kış aylarında her zaman hazırlıklı beklenmelidir. Rüzgâr nisan ayında yön değiştirmeye başlar. Haziran ve eylül ayları süresince güney ve güneybatı rüzgârları hakimdir. Sahildeki en yüksek dalgalar rüzgârın güneybatıdan olduğu zamandadır. Güneybatı rüzgârları sahili ölü dalgalarla etkiler. Bu ölü dalgaların boyları bazen 2-3 metreye ulaşır. Sahilde ortalama gelgit farkı 0,5 metre civarındadır. Yüzey akıntıları (5-7 metre derinlik) güney ve güneybatıya doğrudur ve ortalama akıntı hızı 0,3 deniz milinden az olup daha derinlerde 0,5 deniz miline ulaşır.

İlçenin yüzölçümü 342 km²’dir (132 mil²).

Nüfus: İlçenin 2012 yıl sonu itibarıyla ilçenin nüfus sayımı sonuçlarına göre toplam nüfusu 151.837’dir. İlçe merkezi nüfusu ise 75.110’dur. İlçeye baÄŸlı 6 köyde toplam 5.451 kiÅŸi yaÅŸamaktadır. Yeni idari yapı ile oluÅŸan belde belediyeleri altıya yükselmiÅŸ olup, toplam nüfusları 76.727’dir. İlçe genel nüfusunun %47’si ilçe merkezinde %49’u belde belediyelerinde ve %4’ü ise köylerde yaÅŸamaktadır. Çalışan nüfusun genel nüfus içindeki oranı %30’dur. Çalışan nüfusun meslek gruplarına göre %20’si memur, %40’ı sanayi kolunda çalışan işçi, %15’i esnaf ve serbest meslek erbabı ve %25’i ise tarım kolunda çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir