Hatay’da çok sayıda psikoloğa ihtiyaç var!

HABER MERKEZİ

Hatay’a gelerek incelemelerde bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, izlenimlerini paylaştı.

Defne ilçesinde bağlı Harbiye Mahallesi’nde yer alan bir otelde konaklayan Ercan, depremin yol açtığı felaketin ancak 10 yılda toparlanabileceği yönündeki görüşünü dile getirdi.

Ercan, Hatay’ın hala neden afet bölgesi ilan edilmemiş olmasına ise anlam veremediğini söyledi. Ercan, “Birinci sınıf deprem bölgesi olan Hataylıların yüzde 80’i takma konutlarda yaşarken, ben de Defne Harbiye Mahallesinde Şelale semtinde Boğaziçi Oteli’nde kalıyorum. Böyle bir felaket 10 yılda zor toparlanır. Hataylılar çok bitkin, ezgin. O kadar yılgınlar ki anlatamam. Ölüler kenti gibi. Esnaf takma iş yerlerinde iş yapmaya çalışıyor. Hatay, haşata dönmüş. Birinci önemde kıran(afet) alanı ilan edilmelidir” sözlerini kullandı.

Hatay’daki yapılaşmanın dağlık kesime kaydırılması ve ovaların boşatılması gerektiğini aktaran Ercan, “Pazarcık’tan güneye doğru sarkan, Ölüdeniz Kırığı parçaları olan Yesemek ile Afrin kırıkları ileride Hatay-Suriye sınırında M7 dolayında deprem yapabilir. Önlem; tüm Hatay’daki yapılaşmaların kayalık kesimlere çekilmesi, sulak tarım alanları ile ovaların boşaltılmasıdır” dedi.

Hataylı depremzedelerin içinde bulunduğu psikolojik durumla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ercan, “Deprem bölgesinde, hemen herkes takma konutlara yerleştirilmiş. Ancak, ruhsal bunalım ana sorun. Deprem görenler, ‘Bir daha deprem olacak’ diye bir söz işitmek istemiyorlar. Çok sayıda psikoloğa gerek var. Açık hava sineması, eğlencelerle halkın ürpertisi dağıtılmalı” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir