İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay’a gelerek bir dizi ziyaretlerde bulundu. Bakan Yerlikaya ilk olarak Hatay Valiliğini ziyaret etti. Daha sonra AFAD İl Müdürlüğü’nde düzenlenen Türkiye’nin Huzuru Toplantısı’na katılan Bakan Yerlikaya, burada açıklamalarda bulundu. Deprem sonrasında bir yandan Hatay’ı yeniden imar etmek için çalıştıklarını bir yandan da huzur ve güvenlikten asla taviz vermediklerini altını çizdi.
HABER MERKEZİ
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay’da düzenlenen “Türkiye’nin Huzuru” toplantısında güvenlik güçleri tarafından il genelinde yılın ilk 8 ayında gerçekleştirilen operasyonlar hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Bakan Yerlikaya, huzur ve güvenliği sağlamak için terör örgütlerinden uyuşturucu satıcılarına, organize suç örgütlerinden dolandırıcılara ve göçmen kaçakçılarına kadar tüm suç unsurlarıyla mücadele edildiğini vurguladı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Devletimiz tüm kurumlarıyla Hatay’ımızda canla başla çalışmaya devam ediyor, bir taraftan Hatay’ımızı yine imar ederken öbür yandan huzur ve güvenliğimizden asla taviz vermiyoruz” dedi.
AFAD Koordinasyon Merkezi’nde basına kapalı gerçekleştirilen ve yaklaşık 3,5 saat süren toplantıya başkanlık eden Yerlikaya, Hatay’ın 1 Ocak-31 Ağustos’taki güvenlikle ilgili bilgi verdi.
Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2024’ün ilk 8 ayını kıyasladığımız zaman, kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta, aydınlatma oranımızın hem polis hem jandarma bölgemiz birlikte yüzde 96,9, yani yüzde 97 olduğunu görüyoruz. Yine kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta olay sayısının biraz arttığını görüyoruz ama burada tabii geçen senenin ilk 8 ayının depremle ilgili bir sınav ayı olduğu için bu değerlendirmeyi biz asıl 2024’ün ilk 8 ayındaki rakamlarına baktığımız zaman gerçekten düştüğünü görüyoruz. Mal varlığına karşı işlenen 9 önemli suçta, Hatay’da olay sayısının yüzde 32,7 düştüğünü görüyoruz. Her zaman söylüyorum, söylemeye de devam edeceğim; İçişleri Bakanlığı olarak bizim birinci görevimiz suç olayını düşürmek, yani suç olaylarını azaltmak ama ikinci görevimiz de var olan bir suçu aydınlatmak. Dolayısıyla hep sizlerle paylaşırken şehirlerdeki bu huzur ve güvenlikle ilgili toplantılarda önce olay sayılarımızı ve akabinde aydınlatma rakamlarımızı da bu yüzden veriyoruz.”
Sokakları organize suç örgütlerinden, şehir eşkıyalarından bir bir temizlediklerini belirten Yerlikaya, “Bu kapsamda bu yıl, ülkemiz genelinde organize suç örgütlerine yönelik 911 operasyon düzenledik. Bu operasyonlarda 6 bin 441 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 2 bin 834’ü tutuklandı; bin 322’si hakkında adli kontrol kararı verildi. Hatay özelinde ise organize suç örgütlerine yönelik 15 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlar sonucu 138 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 75’i tutuklandı, 33’ü hakkında ise adli kontrol kararı verildi” dedi.
Bakan Yerlikaya, çökertilen bölgesel olarak 2, yerel olarak 4 olmak üzere toplam 6 organize suç örgütü Hatay’da olduğunu söyledi.
259 KİŞİ UYUŞTURUCUDAN TUTUKLANDI
Uyuşturucuyla mücadele hakkında da konuşan Bakan Yerlikaya, “Yeni Kabine dönemimizde, Ülkemiz genelinde uyuşturucuyla mücadeleye yönelik, 30 bin 863 operasyon gerçekleştirdik. Bu operasyonlarda 50 bin 132 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 21 bin 654’ü tutuklandı. 9 bin 202’si hakkında adli kontrol kararı verildi. Hatay’da ise bu dönemde zehir tacirlerine yönelik 468 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda 682 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 259’u tutuklandı; 124’ü hakkında adli kontrol kararı verildi” diye konuştu.
200 GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU
2024 yılında, Türkiye genelinde göçmen kaçakçılarına yönelik toplam 4 bin 843 operasyon gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Yerlikaya, bu operasyonlar sonucunda 8 bin 61 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandığını bunların da 2 bin 824’ü tutuklandığını söyledi. Hatay’da toplam 200 operasyon düzenlenirken 379 göçmen kaçakçılığı organizatörü de yakalandı.169 organizatör tutuklandı. 28 bin 452 düzensiz göçmeninde sınırdan geçişi engellendi.
Asayiş suçlarını aydınlatma oranının Türkiye genelinde yüzde 94,6 olduğunu ifade den Bakan Yerlikaya bu oranın Hatay’da yüzde 89,8 olduğunu anlattı.
Terörle, çetelerle, zehir tacirleriyle ve tüm suç yapılanmalarıyla mücadeleyi amansız bir şekilde sürdüreceklerinin altını çizen Bakan Yerlikaya, “Bu mücadeleyi verirken de en büyük gücümüz, aziz milletimizin hayır dualarıdır. Hatay’ın huzuru için gece gündüz demeden çalışan bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hatay için, Hatay’ın huzuru için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
