HABER MERKEZİ
Hava koşullarının Batı Afrika ülkelerinde kakao hasadını art arda üçüncü kez olumsuz etkilemesiyle birlikte fiyatlarda hızlı bir yükseliş kaydedildi.
Küresel piyasalarda kakao fiyatı geçen yıla kıyasla 3 kat artarken iki hafta önce ilk defa ton başına 10 bin doları aştı.
Kakaodaki fiyat artışı çikolata üreticilerini de eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ bir maliyet baskısı altına sokarken bu durum, ürün fiyatlarına yansıdı. Çikolatasıyla dünya çapında ünlü Belçika’da bu ürün hem önemli bir ekonomik faaliyet alanı hem de ülke kültürünün önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. Belçika çikolatası yüksek kalitesinin yanı sıra çeÅŸitli aroma ve dolgu içeren pralin türüyle de dikkati çekiyor.
Ülkede bazı büyük üreticilerden baÅŸka yüzlerce el yapımı ve kaliteli ürün satan butik çikolata dükkânı da faaliyet gösterirken sektörde yaklaşık 9 bin kiÅŸi istihdam ediliyor. Belçika’da çikolata sektörünün yıllık cirosu 6 milyar avroyu aşıyor.
