Nerede toplanacağız sorusu gündemden düşmüyor

TOLGA KORKMAZ
Son dönemlerde gerek Türkiye’de gerekse dünyanın diğer ülkelerinde meydana gelen depremler, birinci dereceden deprem bölgesi olduğu bilinen ilimiz Hatay’ı ve Hataylıları korkutuyor. Deprem gerçeği ile birlikte akıllara gelen ‘Deprem Halinde Toplanma Alanları’ şeklinde ki ilk sorunun yanıtı ise halen net olarak yok.
Bu dönem sık sık meydana gelen depremlerle birlikte ‘Acil Toplanma Alanları’ yeniden vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlanıyor.
Vatandaşlar, “Toplanma alanları nerede? Toplanma alanlarının sayıları nüfusu karşılayacak nicelikte mi?, Toplanma alanı diye yerleştirilen levhalar depremde bizi koruyacak mı?, Toplanma alanlarının binaların arasında olması bizleri tehlikeye atmaz mı?, Alanlar deprem sonrasında ihtiyaçlarımızın tümünü karşılayacak imkanlara sahip mi?” sorularını ilgili birimlere yönelttiler.
Deprem coğrafyası olarak bilinen Hatay, tarihi boyunca 10 yıkıcı deprem ile karşı karşıya kaldı. Uzmanlar ise bölgeden önemli 3 fay hattının geçtiğini hatırlatarak, gerekli önlemlerin geç olmadan alınması gerektiğini vurguladılar.
Vatandaşlar, Hatay’ın birinci dereceden deprem bölgesi olmasına rağmen toplanma alanlarının nerde olduğunu bilmediklerini ileri sürdüler.
Bu konunun çok önemli olduğunu ifade eden vatandaşlar, “Park alanlarında, sağda solda bir tabela var evet. Ancak o tabela ne işe yarayacak. Yukarda belirttiğimiz gibi bu soruların cevabı bizlerde yok. Ne yazık ki yok. Deprem bir gerçek ve ne kadar çok şey bilir, önlem alırsak o kadar hasarı az olur. Bu konunun gündeme gelerek, vatandaşlara gerçek bir bilginin verilmesi gerekiyor. Her şey deprem ile başlıyor evet ama asıl sorunlar sonrasında yaşanıyor. İnsanların barınma, yeme içme gibi kişisel ihtiyaçları var. Bunlar toplanma alanlarında karşılanabilecek mi? Ya da en basitinden toplanma alanlarının yeri uygun mu? Resimde de görüldüğü gibi etrafı bina, duvar ve ağaçlar dolu. Evden kaçıp burada bana bir şey olmayacağı ne malum. Bunların yanıtını merak ediyoruz” dediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir