Hatay’da yerli buÄŸdayda bereketli hasat..
AA
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 3 çeÅŸit yerli tohum ekili araziden buÄŸday hasadı yapıldı.
Bölge ürünlerinin verimliliÄŸi ve çeÅŸitliliÄŸine katkı saÄŸlamak amacıyla Akyayla Mahallesi’nde 8 dönümlük alana ekilen tohumlar için hasat etkinliÄŸi düzenlendi.
Etkinlikte 13 Yıldız Tohumculuk tarafından ekmeklik ve makarnalık olarak geliÅŸtirilen “Beyaz-1”, “Serince” ve “Cudi 63” yerli buÄŸday çeÅŸitleri biçerdöverle hasat edildi.
Hasada katılan Türkiye Tohumcular BirliÄŸi BaÅŸkan Yardımcısı (TÜRKTOB) ve Bitki Islahçıları Alt BirliÄŸi (BİSAB) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Vehbi Eser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerli ve milli tohumların tanıtımı için Hatay’a geldiÄŸini söyledi.
Makarnalık tohum “Cudi 63” ile ekmeklik tohum “Beyaz-1” ve “Serince”nin Hatay bölgesinde ilk kez denendiÄŸini ifade eden Eser, bunların bölge tarımı için oldukça güzel geliÅŸmeler olduÄŸunu ve rekolte bazında üretimin daha fazla artacağını belirtti.
Amik Ovası’nda kullanılacak yerli ve milli buÄŸday çeÅŸitlerinin bölge çiftçisinin yüzünü güldüreceÄŸini anlatan Eser, şöyle konuÅŸtu:
“Bu bölgeye adapte olabilecek ekimi yapılan yerli tohumların protein ve kalitesiyle verimi çok yüksektir. Tohumların hastalıklara dayanıklı olması nedeniyle ilaç kullanımına ihtiyaç duyulmayan, az gübreye yüksek tepki veren bir çeÅŸittir. Ayrıca az su kullanımını da saÄŸlamaktadır. Bunun için çiftçilerimizin maliyetlerini oldukça düşürecektir. Tüm Türkiye’de ekilebilecek bir çeÅŸit olarak öne çıkıyor. Bugün hasadı yapılan yerli buÄŸday çeÅŸitlerimizde diÄŸer tohumlara oranla rekoltede yüzde 40 artış görüldüğünü belirtmek isterim. Çiftçilere hayırlı olmasını dilerim.”
