HABER MERKEZİ
SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) ile TTB AHEK (Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu’nun) öncülük ettiği, illerde sağlık emek-meslek örgütlerinin de katıldığı “Sağlık Çalışanları Vergide Adalet İstiyor” başlıklı eylemler, 29. haftasında devam etti.
Hatay il sağlık Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamalarında ‘Vergide Adalet’ çağrılı pankartlar ve dövizler taşındı. Basın açıklamasını Uzm. Dr. Servet Alkan okuyarak, ‘Vergide Adalet’ eylemlerinin, tüm sağlık çalışanları için vergide adalet sağlanana, vergi kesintileri yıl içinde sabit kalana ve kesinti oranı üst sınırı %15 olana dek her çarşamba süreceğinin altını çizdi.
Alkan, Aile sağlığı merkezleri, hastane bahçeleri ve vergi daireleri önünde bir araya gelen çalışanlar, enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle zor durumda kalan ücretlilerin ve sabit gelirlilerin vergide ve gelirde adalet talebini dile getirdi.
Sağlık çalışanları, 15 Eylül’de aldıkları ücretin, yapılan enflasyon farkı artışına rağmen, yılın ocak ayında aldıkları ücretin altında kaldığını belirten Alkan Bakan Şimşek’in ‘Vergide adaleti sağlayacağız’ açıklamasına rağmen, vergi kesintilerinin devam ettiğini ve önümüzdeki beş ay içinde artacağını, çalışanların, bu durumunun, yüksek enflasyon karşısında alım güçlerini azalttığını ifade etti.
Açıklamada, Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) Eylül 2024 verilerine göre, sağlıklı beslenmenin günlük maliyeti 890 TL’yi geçerken, yoksulluk sınırının 73 bin 651 TL olduğu kaydedildi.
Çalışanlar, bu koşullar altında yüksek vergi kesintilerinin haksızlık olduğunu dile getiren Alkan, “Vergi gelirlerinin %80’ini sabit gelirlilerden alıyorsunuz, halkın temel ihtiyaçları için harcayın” çağrısında bulundu.
Ayrıca, açıklamada okulların açılmasıyla birlikte, sınıf ve tuvaletleri temizleyen çalışanların tasarruf tedbirleri gerekçesiyle işten çıkarıldığı ve bu durumun eğitim ortamlarını olumsuz etkilediğine işaret edildi.
Sağlık çalışanları, artan yoksulluk ve sağlıklı gıdaya erişimdeki zorlukların çocukları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Alkan, ücretsiz okul yemeği programlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Ekim ayında TBMM’nin açılacağını hatırlatan sağlık çalışanları, milletvekillerine seslenen Alkan vergide adalet sağlamak ve sabit gelirlilerin yükünü azaltmak için hangi adımları atacaklarını sordu. Taleplerini net bir şekilde ifade eden çalışanlar, %35 vergi kesintisinden vazgeçilmeli ve en fazla %15 vergi kesinti oranının uygulanması gerektiğini talep etti.
Sağlık çalışanlarının, 28 haftadır süren ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemlerinin, taleplerinin karşılanana kadar her çarşamba devam edeceğini duyurulan açıklamada, toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için sürdürülen mücadelede halkın desteğinin önemine vurgu yapıldı.