HABER MERKEZİ
Kış mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı şu günlerde, uzun süre raflarda bekleyen şemsiyeler de nihayet gün yüzüne çıkıyor.
Yağmurların başlamasıyla birlikte şemsiye satışlarında artış beklenirken, bir yandan da geçmiş yıllardan kalma, kıymetli şemsiyelerin tamiri ihtiyacı da gündeme geliyor.
Kalitesiz, çin malı şemsiyelerin aksine, özenle saklanan ve sahipleri tarafından atılmaya kıyılamayan bu şemsiyeler, onarılarak yeniden hayata dönüyor.
Antakya’da, artık unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olan şemsiye tamirciliğinin son temsilcisi Ali Devecioğlu, bu ihtiyaca yanıt veren tek isim.
Yıllardır şemsiye tamiriyle uğraşan Ali Usta, yaklaşan yağmurlar öncesi işlerinde büyük bir artış yaşandığını belirtiyor. Hem eski ustalardan öğrendiği tekniklerle hem de modern yöntemlerle şemsiyeleri adeta yeniden yaratıyor
Yaklaşan yağmurlar, Ali Usta’nın dükkanında yoğun bir tempo oluşturmuş durumda. Gelen taleplere yetişmeye çalışan Ali Usta, sabah erken saatlerden gece geç saatlere kadar çalışıyor. Her şemsiyeyi titizlikle tamir ediyor, sahiplerine sorunsuz bir şekilde teslim ediyor.
Sonbahara veda edip kışa merhaba dediğimiz bu günlerde, şemsiyelerinizi gözden geçirmeyi unutmayın. Eğer şemsiyenizde bir arıza varsa, onu çöpe atmadan önce Ali Usta’nın dükkanına uğramakta fayda var. Belki de şemsiyeniz, bu sonbahar ve kış boyunca sizi bir kez daha yağmurlardan koruyabilir.
Şemsiyenin statü simgesi olduğu dönemlerin popüler mesleği Şemsiye Tamirciliğini gelen talepler doğrultusunda yapmaya devam ettiğini söyleyen Ali Devecioğlu yaptığı açıklamasında, “1993 yılından itibaren Şemsiye Tamirciliği mesleğini icra etmekteyim. Bu işi rahmetli ustam Ahmet Yürek’ten öğrendim. Ve işi öğrendiğim atölyede mesleğimi devam ettirmekteyim. Şemsiye tamiri sabır işi. Bir şemsiyeyi tamir ederken, tüm detaylarına dikkat etmek, kumaşını, tellerini özenle kontrol etmek gerekir. Çin malı şemsiyelerin hayatımıza girmesi ile birlikte bizim meslek popülerliğini kaybetmeye başladı. Hal böyle olunca da herkes ekmeğini kazanacağı işlere yöneldi. Bende Şemsiye Tamirinin yanında Teneke, Çatı olukları montaj, bakım ve onarım işleri yapmaya başladım. Şemsiye tamiri işini hiç bırakmadım. Eskisi gibi olmasa da şemsiyesini tamir ettirmek isteyenler geliyor işyerime. Bende çözüm üretmek adına elimden geleni yapıyorum. Elimde bulunan ürünler veya eski şemsiyelerden aldığım parçalardan yapıyorum tamirlerimi. Genelde tel ve direk tamirleri yapıyorum. Fiyatlarımı soracak olursanız oldukça uygun olduğunu söylemek isterim. Bazı müşteriler beni bulduklarında biz artık şemsiye tamiri yapılmadığını biliyorduk sizi bulmamız iyi oldu diyorlar bana. İşimden memnun olanlar çevrelerindeki insanlara öneriyorlar beni ve bir nebzede olsa ciromuza katkı sağlıyorlar. Evlerinde arızalı ama atmaya kıyamadıkları şemsiyeler olan vatandaşlarımızı çözüm bulmak adına işyerime davet ediyorum. Benden sonra bu mesleği devam ettirecek kimse olmaz diye düşünüyorum. Bende sağlığım elverdiği sürece Şemsiye Tamirciliği yapmaya devam edeceğim” dedi.