Strep-A nedeniyle bademcikleri su bile içemeyecek kadar şişen çocuk 21 günde iyileşti

AA
Hatay’da Strep-A bakterisi kaynaklı enfeksiyona yakalandığı ve bademcikleri beslenemeyecek kadar ÅŸiÅŸtiÄŸi belirlenen 9 yaşındaki Verda Nur Küçük, hastanedeki 21 günlük tedaviyle saÄŸlığına kavuÅŸtu.
Anne Dilek Küçük, bademcikleri ve dili ÅŸiÅŸen, vücudunda da döküntüler oluÅŸan kızı Verda Nur’u, 6 Ocak’ta Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) SaÄŸlık AraÅŸtırma ve Uygulama Hastanesi’ne götürdü.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümündeki kontrolde Strep-A bakterisinin yol açtığı enfeksiyon tanısı konulan çocuk, tedaviye alındı.
Yutkunma zorluğu yaşadığı için beslenme ihtiyacı damar yoluyla karşılanan Küçük, 21 günlük ilaç tedavisinin olumlu sonuç vermesiyle taburcu edildi.
ORGAN HASARLARINA YOL AÇABİLİRDİ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem El, AA muhabirine, hastadaki bulguların değerlendirilmesinin ardından Strep-A enfeksiyonu tanısı koyduklarını söyledi.
İlaç tedavisinin etki gösterdiÄŸini belirten El, “Verda Nur geldiÄŸinde bademcikleri ve dili artık beslenemeyecek ÅŸekilde ÅŸiÅŸmiÅŸti. Su ihtiyacını bile karşılayamıyordu. Bunun sonucunda ciddi kilo kaybı gerçekleÅŸecekti. Tedaviyi damardan beslenmeyle destekledik ve bulguların yavaÅŸ yavaÅŸ düzelmesiyle kendi beslenmesine geçtik. Åžu an iyi durumda.” diye konuÅŸtu.
El, enfeksiyonun erken teÅŸhisinin hastanın iyileÅŸmesine katkı saÄŸladığını vurgulayarak, “Geç kalınmış olsaydı enfeksiyon, kalp ve böbrek yetmezliÄŸi gibi organ hasarlarına, hatta hiç istemediÄŸimiz hipotansiyon sonucu toksik ÅŸok sendromuyla ölüme dahi neden olabilirdi.” ifadelerini kullandı.
KİŞİSEL HİJYEN KURALLARI ÇOK ÖNEMLİ
Anne Dilek Küçük de erken müdahale sayesinde kızının sağlığına kavuştuğunu belirterek, doktorlara ve sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir