Hatay Valisi Rahmi DoÄŸan, kentte yaÅŸayan Suriyelilerle ilgili bilgi verdi, “Fiilen Hatay’da yaÅŸayan Suriyeli sayısı 370 bin 260. Bu da Hatay nüfusunun yaklaşık yüzde 18’i. Öyle abartıldığı gibi ‘doÄŸan çocukların yüzde 70’i Suriyeli, 4’te 3’ü Suriyeli’ ifadesi tamamen yanlıştır, çarpıtmadır” dedi…
METİN DİNGİL
Hatay Valisi Rahmi DoÄŸan, kentte 370 bin 260 Suriyeli yaÅŸadığını, “YenidoÄŸan her 4 çocuktan 3’ünün Suriyeli olduÄŸu” iddiasının da gerçeÄŸi yansıtmadığını bildirdi.
DoÄŸan, valilikte gazetecilerle bir araya geldiÄŸi programda, kentte yaÅŸayan Suriyelilerle ilgili bilgi verdi.
Hatay’ın Suriye sınırına komÅŸu olması nedeniyle diÄŸer ÅŸehirlere göre daha fazla Suriyeliyi barındırdığını belirten DoÄŸan, “Son günlerde kamuoyunda birtakım söylentilerle Hatay’ın adeta Suriyelilerce iÅŸgal edildiÄŸi ve benzeri açıklamalar var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin böyle bir ÅŸeye müsaade etmesi mümkün deÄŸil.” dedi.
Hatay’ın, Suriyeliler hariç nüfusunun 1 milyon 670 bin 712 olduÄŸunu ifade eden DoÄŸan, şöyle konuÅŸtu:
“Hatay’da geçici koruma kapsamına alınan 429 bin 121 Suriyeli var. Bunu bizim nüfusumuza orantılandığımızda, bizim gerçek nüfusumuz içerisinde geçici koruma altına alınan kiÅŸi sayısı aslında nüfusun yüzde 20’si. Bu rakam çok abartılıyor. ‘Aslında nüfusun 4’te 3’ü Suriyeli, Hatay’ın yüzde 70’i Suriyeli’ diyenler var ancak bunlar gerçeÄŸi yansıtmıyor. Hatay’da geçici koruma altındaki Suriyeliler, kentin gerçek nüfusunun yüzde 20’si kadar ancak bunun yanında geçtiÄŸimiz aralık ayında emniyet ve jandarma birimlerimize fiilen bir sayım yaptırdık. Hanelerde sayım yaptırdık. Fiilen Hatay’da yaÅŸayan Suriyeli sayısını tespit ettirdik. Fiilen Hatay’da yaÅŸayan Suriyeli sayısı 370 bin 260. Bu da Hatay nüfusunun yaklaşık yüzde 18’i. Buradan ayrılanlar arasında eÄŸitim, iÅŸ, ticaret veya çeÅŸitli sebeplerle Türkiye’nin baÅŸka illerine giden veya gönüllü olarak ülkesine geri dönüş yapanlar var.”
YENİ DOĞAN HER 4 BEBEKTEN 1’İ SURİYELİ
Vali DoÄŸan, son 12 ayda Hatay’daki tüm hastanelerde 32 bin 783 doÄŸum gerçekleÅŸtiÄŸini, bunlardan 22 bin 779’unun Türk vatandaÅŸlarının bebekleri, 10 bin 4’ünün ise Suriyeli koruma altındaki kiÅŸilere ait bebekler olduÄŸunu tespit ettiklerini belirterek “Bu rakam Hatay’da doÄŸan çocukların yaklaşık 4’te 1’ine yakın bir rakama tekabül ediyor. Dolayısıyla öyle abartıldığı gibi ‘doÄŸan çocukların yüzde 70’i Suriyeli, 4’te 3’ü Suriyeli’ ifadesi tamamen yanlıştır, çarpıtmadır. Rakamlarla oynamadır. Gerçek rakamlar bunlar ve kayıtlar tutulmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Doğan, Suriyelilerin kentte çeşitli suçlara daha fazla karıştığı yönünde algı olduğuna işaret ederek konuşmasına şöyle devam etti:
“Suriyeliler suçun sebebiymiÅŸ gibi algı var. Bizim istatistiklerimizde Hatay’da suça karışan Suriyeli sayısı yüzde 4 civarında. Bu rakam çok düşük bir rakam. Bu suçların da çeÅŸitlerine baktığımızda aile içi küçük sataÅŸmalar ve küçük adli olaylar ÅŸeklinde. Bu oran Türkiye’deki asayiÅŸ olaylarının çok çok altında bir rakam.”
DoÄŸan, yasa dışı göçe karşılık sınırda ciddi tedbirler aldıklarını, ayrıca Hatay’ın yeni Suriyeli kaydına kapalı il olduÄŸunu sözlerine ekledi.
