Türk Kahvesi tüketirken doğru bildiğimiz yanlışlar!

ÖZKAN BAKKAYLI

İlgi duyduğu kahve çekirdekleri ve demleme yöntemleri üzerine eğitim alan kahve uzmanı Gökhan Öz, kahve tüketimi konusunda önemli bilgiler verdi.

10 yıldır tarihi Antakya evlerinde yer alan dükkanını işleten ve işletmesine ninesi ile dedesine takılan ‘Tabıl’ lakap ismini veren kahve uzmanı Öz, aile mirasını yaşatmaya çalıştığını söyledi.

Kahve uzmanlığına başlama serüvenini gazetemiz muhabirine anlatan kahve uzmanı Öz, “Tarih bölümü mezunuyum ve bölümüm dalında iki yüksek lisansım var, ancak kendi mesleğimi yapmak yerine ilgi duyduğum kahveler üzerine çalışmak istedim. 10 yılı aşkın süredir de bu mesleğin içindeyim. Panemi döneminde kahveler üzerine eğitimlerimi tamamlayıp uzmanlığımı aldım. Şimdi de kahve üzerine eğitimleri kendim veriyorum ve Antakya’da bu mesleğe ilgi duyan oldukça insan var” dedi.

Çok sayıda kahve çekirdeği çeşidinin bulunduğunu söyleyen kahve uzmanı Öz, her çekirdeğin kavrulma ve demleme şeklinin farklı olduğunu belirti. Ayrıca kahve tüketirken insanların doğru bildikleri çok fazla yanlışın da bulunduğunu ekledi.

Yapılan ilk yanlışın kahveyi çok fazla kaynatmak olduğunu vurgulayan kahve uzmanı Öz, “Türk kahvesinin en önemli püf noktası kaynatılmamasıdır. Kaynatılarak içilen kahve daha acı olur ve aromatik tadını kaybeder. Bu şekilde tüketilen kahve kafein zehirlenmesine de neden olur. Gün içinde kaynatılmış çok fazla kahve içerseniz aç olsanız dahi yemek yiyemez ve midede kasılmaları yaşarsınız. İşte bu durum kafein zehirlenmesidir. Kahve yaparken önce cezveye kahve koyulmalıdır ardından su eklenmelidir. Cezveyi bakır, kaşığı ise tahta kullanmaları kahveyi lezzetlendirecektir. Son olarak kısık ateşte en fazla 3 dakika pişirilmesi yeteridir ve asla karıştırılmaması gerekir. Sunum şekli ise fincanı alttan geniş, üsten dar olmadır. Sebebi telveli sunulan bir kahve olduğu için telvesi dibe çöksün ve köpüğü üstte toplansın diyedir. Dünyada telvesiyle sunulan tek kahve çeşididir. Ayrıca kahve sunumu yapıldıktan sonra iki dakika bekletilerek içilirse daha lezzetli bir kahve içmiş olursunuz” ifadelerini kullandı.

TÜRK KAHVESİNDEN ÖNCE SU İÇİLMELİ”

Kahve Uzmanı Özkan Öz, “Antakya’nın bir kahve kültürü var. Hatta Antakya’nın kahve kültürü 1917 yıllarına dayanıyor ve günümüze kadar bir kültür olarak devam ediyor. Kahve içerken dikkat edilmesi gerek bir konuda su tüketimidir. Su kesinlikle kahveden önce içilmelidir. Öncesinde yediğiniz ve içtiğiniz lezzetleri suyun alması ve sadece kahvenin tadını almanız için su ikramı yapılır. Son zamanlarda üçüncü nesil kahvelerde tüketilmeye başlandı. Bu kahve çeşidi demleme yöntemiyle yapılır ve birçok çeşidi bünyesinde barındırır. Üçüncü nesil bir kahve içtiğiniz zaman kafein vücudunuzu üç gün sonra terk eder. Son olarak kahve benim için bir deniz ve deryadır. Tüketmesi de yapması da aşırı keyiflidir” diyerek konuşmasını tamamladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir