HABER MERKEZİ
1 – Türk kültürünün ocağı yani ilk ortaya çıktığı bölge Orta Asya’dır. (Bu bölge; kuzeyde Sibirya, güneyde Himalayalar, doÄŸuda Kingan DaÄŸları ve batıda Hazar Denizi ile çevrelenen geniÅŸ bir bölgedir.)
2 – Türkler, çeÅŸitli bölgelere göç etmiÅŸlerdir. (Bu göçler sonucunda Türk boylarının önemli bir bölümü Anadolu’ya gelmiÅŸ ve yeni kültürlere komÅŸu olmuÅŸlardır. Bu kültürler; İslâm kültürü, Yunan kültürü ve İran – Pers kültürüdür. )
3 – Türkler, tarih boyunca asla esaret altında yaÅŸamayı kabul etmemiÅŸ ve 16 bağımsız devlet kurmuÅŸ bir millettir.
4 – Türklerin İslâmiyet ile ÅŸekillenen karakterinin en dikkat çeken özelliÄŸi, haksızlığa ve zulme karşı olan tepkisidir.
5 – Türk halkı, tarih boyunca birçok imparatorluklar ve süper devletler kurmuÅŸ, üç kıtaya nizam vermiÅŸtir.
6 – Tarih sahnesinde Müslüman Türkler hemen her dönemde, yönetici vasıflarıyla boy göstermiÅŸler, adaletli ve merhametli yönetimleriyle örnek teÅŸkil etmiÅŸlerdir.
7 – Farklı kültürlere ve inançlara sahip, farklı dilleri konuÅŸan birçok milleti aynı bayrak altında ve büyük bir hoÅŸgörü çerçevesinde sevgi ve saygı hudutları içinde yaÅŸatabilmiÅŸlerdir.
8 – Orta Asya’daki göçebe hayat tarzından kalma Türk kültür simgelerini günümüzde de görmek mümkündür.
9 – Çadır, at, halı ve kilim dokumacılığı o dönemlerden günümüze ait simgelerdir.
10 – Ancak daha sonraları Orta Asya’dan çeÅŸitli bölgelere göç eden Türkler yerleÅŸik hayata geçerek ÅŸehirler ve devletler kurmuÅŸ ve yerleÅŸtikleri bölgelerde pek çok sanat eserleri yapmışlardır.
11 – Köprüler, çeÅŸmeler, kervansaraylar, hanlar, hamamlar, camilere yüzyıllar öncesinde yapılmış eserlere günümüzde de rastlanabilmektedir