Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık; Türkiye’ye sığınanlar arasında Afganistanlılar, Iraklılar, İranlılar, Somalililer, çatışma ve savaÅŸlardan kaçan diÄŸer ülke vatandaÅŸlarının bulunduÄŸunu açıkladı..
AA
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 5 milyon sığınmacıya güvenli liman olan Türkiye’nin, insan hakları standartlarını belirlediÄŸini iddia eden ülkelere bu süreçte insanlık dersi verdiÄŸini belirterek, “Hedefimiz, bize gelen, sığınan, bizimle yaÅŸamaya devam eden herkese insan onuruna yaraÅŸan, yakışan bir hayat sunmaktır.” dedi.
Yanık, beraberindeki AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi ve AK Parti İl Başkanı Adem Yeşildal ile Valiliği ziyaret edip Vali Rahmi Doğan ile görüştü.
Daha sonra AK Parti Hatay İl BaÅŸkanlığı’nı da ziyaret eden Bakan Yanık, burada partililerle bir araya geldi.
Bütün dünyanın ortak meselelerinden olan göç ve insani yardım konusunu odağına alan sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldiklerini aktaran Yanık, buradan alacakları bilgilendirmelerin, önerilerin ve eleştirilerin kendileri için yol gösterici olacağını belirtti.
Bakan Yanık, Türkiye’nin 2021 yılı itibarıyla kitlesel olarak ülkeye giriÅŸ yapan Suriyeli sığınmacılara ev sahipliÄŸi yaptığını hatırlattı.
Türkiye’ye sığınanlar arasında Afganistanlılar, Iraklılar, İranlılar, Somalililer, çatışma ve savaÅŸlardan kaçan diÄŸer ülke vatandaÅŸlarının bulunduÄŸunu aktaran Yanık, “En önemlisi ülkemize sığınmış bu insanların yüzde 70’inden fazlasını kadın ve çocuklar oluÅŸturuyor. Nitekim savaÅŸ ve benzeri zorlayıcı koÅŸullardan da en çok kadın ve çocuklar etkilenmektedir. 3,7 milyonu Suriye’den olmak üzere toplam 5 milyon sığınmacıya güvenli bir liman olan Türkiye, insan hakları standartlarını belirlediÄŸini iddia eden ülkelere bu süreçte insanlık dersi vermektedir. Hedefimiz, bize gelen, sığınan, bizimle yaÅŸamaya devam eden herkese insan onuruna yaraÅŸan, yakışan bir hayat sunmaktır.” dedi.
SIĞINMACILARA PSİKOLOJİK VE SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ VERİLİYOR
İnsani yardımlarla ilgili her duruma özgü yeni projeler oluşturduklarını anlatan Yanık, şunları kaydetti:
“Bakanlık olarak Türkiye Afet Müdahale Planı’nda psikososyal destek hizmetlerine iliÅŸkin ana çözüm ortağı olarak yer alıyoruz. Acil durum olarak deÄŸerlendirilen kitlesel göç kapsamında da bakanlık olarak psikososyal destek çalışmalarını gerçekleÅŸtiriyoruz. Bu çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Türkiye’de bulunan geçici koruma ve uluslararası koruma statüsünde olan dezavantajlı kiÅŸilerin sosyal hizmetlere eriÅŸimini arttırmaya yönelik olarak da sosyal hizmet merkezlerimiz aracılığıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu merkezlerde sığınmacıların psikolojik ve sosyal anlamda güçlenmesi amacıyla psikososyal destek hizmetleri veriyoruz. İhtiyaç dahilinde bireysel danışmanlık, aile danışmanlığı gibi çalışmalar gerçekleÅŸtiriyoruz. İhtiyaç sahiplerini tespit etmek ve yerinde müdahaleyi gerçekleÅŸtirmek amacıyla saha taramaları ve hane ziyaretlerinde bulunuyoruz. Erken yaÅŸta zorla evlilik, aile içi ÅŸiddet, kadına yönelik ÅŸiddet, okul dışında kalan çocuk, çocuk işçiliÄŸi, ekonomik yoksulluk gibi konular baÅŸta olmak üzere hedef grubun yaÅŸadığı sorun ve ihtiyaçlara yönelik vaka yönetimi yapıyoruz.”
Güçlenme ve farkındalık oluÅŸturmayı hedefleyen eÄŸitimler verdiklerini bildiren Bakan Yanık, “Özellikle ebeveynlik becerileri, yaÅŸam becerileri ve çocuk koruma konularına odaklanan bir eÄŸitim içeriÄŸi oluÅŸturmak amacıyla 2021 yılında Suriyelilere yönelik aile eÄŸitim programının deÄŸerlendirilmesi ve ihtiyaç analizi çalışmamız ise halen devam ediyor ve bu çalışmayı da 2022 yılında sonuçlandırmayı ve eÄŸitim içeriklerini tamamlamayı inÅŸallah hedefliyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
