Bilim ışıktır

Geçtiğimiz haftaki köşe yazısının başlığını hatırlayanınız vardır. Pandemi ve bireyin sorumlulukları adı altında, içinden geçmekte olduğumuz hayati süreçte bireyler olarak sorumluluklarımız neler, onun üzerinde durmuştuk. Yazının sonundaki mesajımız ise netti: “Gün yapıcı bir yaklaşımla ve SEVGİyle birlik olma günüdür. Özcesi, sorunun değil çözümün bir parçası olalım.”

Evet. Konu ne olursa olsun, çözümün içinde yer almaya özen göstermeliyiz. Hele ki sadece ülkemizi değil, tüm bir gezegeni yakından ilgilendiren böylesi salgın dönemlerinde her adımımızı bilinçli atmamız gerek.

Peki yol alırken meşalemiz ne olmalı? Elbette ki BİLİM…

Pandemi başladığı günlerden itibaren, sosyal medya başta gelmek üzere kimi iletişim kanallarında hurafeye varan yalan-yanlış bilgiler dolaşımda. Covid-19’a yakalananlara önermeler adı altında paylaşılan bilgi kirliliğine bakacak olursak; zeytin yaprağını kaynatıp içmek, her öğünde pancar tüketmek, (ki, bu son derece zararlı bir bilgi. Pancar çok güçlü bir antioksidan ve haftada sadece iki defa tüketilmeli) sıcak su buharı virüs boğazdayken öldürür, on gün boyunca sarımsaklı yoğurt yemek vb. liste uzayıp gider. Bunlar virüsün kökünü kazıyormuş.

Şu kadarını söyleyelim. Güçlü bağışıklık her durumda ve her hastalıkla mücadelede başattır. Sağlıklı beslenmek, sağlıklı ve uzun bir ömür sürmek için önemlidir. Lakin söz konusu korona tedavisi olunca bu önermelerin hepsi safsatanın ötesine geçmez.

Semptomu olup da testi pozitif çıkan insanların yapacağı tek bir şey var. Sağlık bakanlığınca onaylanan ilaç tedavisine başlamak… Başka hiçbir yöntem bu tedavinin yerine koyulmamalı. Aksi halde kendi yaşamınızla kumar oynamış olursunuz.

Bizler başından itibaren, sağlık bakanlığı öncülüğünde oluşturulan bilim kurulu üyeleri ve tıp camiasında aynı yetkinlikteki bilim insanlarının söylediklerini baz aldık, almaya da devam ediyoruz.

Söz buraya gelmişken, pandemiyle mücadelede kendi yaşamları pahasına gece gündüz toplum sağlığı için mücadele eden ve adeta insanüstü zor şartlarda görev yapan doktorundan hemşiresine bütün sağlık çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz. Onlar bu sürecin birer kahramanı. Hepsine minnettarız.

Tekrarla; sağlık bakanlığı öncülüğünde erken dönemde uygulanan korona tedavisi son derece etkili ve güvenilir. Bunun aksini söyleyenler varsa da itibar edilmemelidir.

Bakanlıkça getirtilen korona aşısı mevzusuna gelince; yukarıdaki satırlarda belirttiğimiz gibi, bilim ne diyorsa odur. Elbette ki bizler her konuda olduğu gibi aşı konusunda da bilim insanlarına güveniyoruz.

Dememiz odur ki; Her birey, bilim insanlarının önermelerini ne kadar dikkate alıp, gereğini yerine getirirse, özlediğimiz günlere o kadar çabuk kavuşuruz.

Özcesi; BİLİM IŞIKTIR. Bu yoldan sapmak, karanlık ve çıkmaz yola girmektir.

SİZİ SEVİYORUM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir