Bir kadının başarı hikayesi!

Hatay’da 3 çocuk annesi Özlem Buluter Can, depremde yıkıldıktan sonra bahçeye kurduÄŸu hızar atölyesinde kazma ve kürek sapı ile oyuncak davul ve pekmez külahı yapımında kullanılan kasnak, arı çıtası gibi çeÅŸitli ürünler imal ediyor.

AA

Hatay’da 49 yaşındaki Özlem Buluter Can, eÅŸinin rahatsızlığının ardından baÅŸladığı hızarcılığı, 6 Åžubat 2023’teki depremde yıkıldıktan sonra bahçeye kurduÄŸu atölyesinde sürdürüyor.

Dörtyol ilçesinde yaÅŸayan 3 çocuk annesi Özlem Buluter Can, eÅŸi Süleyman Can’ın 2001 yılında kalp krizi geçirmesi üzerine hızar atölyesinin başına geçti.

Ekmek teknelerinin kapanmaması için ilk etapta ustaların başında duran Can, zamanla mesleğin inceliklerini de öğrendi.

Özlem Buluter Can, her geçen gün kendini geliştirerek atölyede kazma ve kürek sapı ile oyuncak davul ve pekmez külahı yapımında kullanılan kasnak, arı çıtası gibi çeşitli ürünler yapar hale geldi.

Eşinin iyileşip 2003 yılında atölyeye dönmesine rağmen çalışmaya devam eden Can, 23 yıldır işini severek sürdürüyor.

KahramanmaraÅŸ merkezli 6 Åžubat 2023’teki depremde iÅŸ yeri yıkılan Can, portakal bahçesine kurduÄŸu atölyesinde eÅŸiyle ekmek parası kazanmaya devam ediyor.

Özlem Buluter Can, AA muhabirine eşinin önce bel fıtığı, ardından da iki kez kalp krizi geçirdiğini anlattı.

Eşinin hastalığı nedeniyle ağır iş yapamadığı için atölyelerini kapatacak duruma geldiklerini aktaran Can, bu süreçte kolları sıvayarak ekmek teknelerinin başına geçtiğini söyledi.

KADINLARIN HER TÜRLÜ İŞİ YAPACAĞINA İNANIYORUM

Ä°lk etapta ustaların ve işçilerin başında durduÄŸunu, ancak zamanla iÅŸi öğrendiÄŸini belirten Can, şöyle konuÅŸtu: “Ä°lk kazma, kürek sapı çekmekle baÅŸladım, arkasından hızara ve diÄŸer makinelere alıştım. EÅŸimin rahatsızlığı bel fıtığıyla baÅŸladı, daha sonra kas yırtılmasıyla devam etti ameliyat süreçleri. Ä°ki kez kalp krizi geçirdikten sonra, tabii ki bu aÅŸamalarda dükkanı kapatma gibi bir lüksüm yoktu. Çocuklarım üniversite okuyordu, ben de çalışmak zorundaydım. Neden olmasın dedim. Sabah geldim, akÅŸam evime gittim. Makinenin başında ustalarımla, işçilerimle ekmeÄŸimin peÅŸine düştüm. Kadın ve erkek omuz omuza verdikten sonra baÅŸaramayacağı hiçbir ÅŸey yoktur. Kadınların her türlü iÅŸi yapacağına inanıyorum. Ağır iÅŸ yoktur, ağır iÅŸi kolaylaÅŸtıran kadınlar vardır.”

Can, depremlerde iş yerlerinin yıkıldığını ve hayırsever bir iş adamının kendilerine portakal bahçesinde yer verdiğini anlattı.

Hızar makinelerini depremin hemen ardından bahçeye taşıdıklarını belirten Can, eşiyle omuz omuza vererek çalışmayı sürdürdüğünü ifade etti.

Süleyman Can (63) da rahatsızlığı sürecinde işlerin başına geçen ve devamında da bırakmayan eşiyle gurur duyduğunu kaydetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir