Zemin sağlam olunca binalar ayakta kalıyor!

Sert ve kayalık zemin üzerine yapılan binaların nasıl depreme dayandığını ortaya koyan bir manzara da bu kez Antakya Habibi Neccar dağı eteklerinden geldi. Yüksek kesimde ve sağlam zeminde inşa edilmiş olan evler depremden ya hasar alamdı ya da en az hasar ile durumu atlattı.

HABER MERKEZİ

Antakya’da Habibi Neccar dağı eteklerine sağlam zemine yapılmış gece kondu tipi evlerin büyük bir bölümü büyük depremeler ve artçılara rağmen ayakta kaldı. Ancak bilindiği üzere şehir merkezinde bir yaşını bile doldurmayan binalar yerle bir oldu.

Daha önce benzer manzara Belen ilçesinden gelmişti. Aynı manzara bu kez depremin en şiddetli şekilde yaşandığı Antakya’dan geldi. ‘Deprem öldürmez bina öldürür’ tezini bir kez daha doğrulayan görüntü Habibi Neccar dağı eteklerinden yaşandı. Dağ yamacına yapılan binaların neredeyse hiçbiri yıkılmadı hatta zarar bile görmedi. Tamamına yakını ayakta kaldı.

Sıvılaşmış, gevşek ve akarsulara yakın zeminlerde yapılan neredeyse tüm inşaatların yerle bir olduğu ve 24 bine yakın insanın yaşamını kaybettiği deprem bölgesinde inşaat süreci ise devam ediyor. Çok sayıda uzmanın yaptığı açıklamalarda sağlam zeminin ne denli önemli olduğunun altını çizen yurttaşlar, yeni imarlaşma sürecinde deprem öncesi hataların bir kere daha işlenmemesini temenni ettiler.

En çok yıkımın olduğu Antakya ve Defne ilçelerinde imar planlarının yeniden çizildiği bir dönemde uzman isimlerden gelen uyarıların dikkatte alınmasını isteyen Hataylılar, “Bugün o binalar ayakta kaldıysa ve halen içinde insanlar oturabiliyorsa bunu tamamen yüksek olmayan binalara ve elbette sağlam zemine inşa edilmesine borçlular. Bir kere daha biz böyle büyük bir felaket yaşamak istemiyoruz. Bu nedenle lütfen uzman isimlerin uyarıları dikkatte alınsın. Yüksek ve kayalık zeminler öneriliyor ki orada yapılan binaların sağlam bir şekilde kaldığın gördük. Planlama buna göre yapılmalıdır. Aksi halde olası yeni bir depremde benzer acıları yaşayacağımız aşikardır” dediler.

Deprem sırasında Antakyalıların 4 gün boyunca kimsesiz bırakıldığını hatırlatan vatandaşlar, “Bari bu süreçte artık bizi yalnız bırakmayın ve imarlaşma sürecini yakından takip ederek deprem öncesi hataların işlenmesine müsaade etmeyin. Sağlam zeminde kurulmuş yeni bir Antakya istiyoruz. Aksi halde bu önlemler ışında yapılmayan evler bizim başımıza yıkılıyor. Siz yapıyorsunuz biz o acıyı çekiyoruz” ifadelerini kullandılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir