HABER MERKEZİ
Düz tabanlık, yaygın görülen deformitelerden bir tanesi olup ayak tabanlarından bir tanesinin veya her ikisinin yeterince kavisli olmaması durumudur. Bu durum ayak kemerlerinin düşüklüğü olarak da tanımlanabilir.
Düztabanlık vücut ağırlığının eşit bir şekilde dağılımına engel olabilir. Bu, ayakkabıların normalden daha düzensiz veya daha hızlı yıpranmasına neden olabilir, özellikle de bir tarafta daha fazla bozulmaya yol açabilir.
Çocuklarda düz tabanlık genellikle iki farklı şekilde karşımıza çıkar.
Bunlardan ilki esnek düz tabanlık olarak adlandırılır. Bu vakalarda çocuk otururken ayağındaki kemer veya çukur yapı görülebilir. Ancak çocuk ayağa kalktığında ayak düz görünümdedir. Bir diğer düz tabanlık çeşidinde ise çocuk hem otururken hem de ayaktayken ayağı düz görünümdedir.
PEKİ ÇOCUKLARDA DÜZ TABANLIK NEDEN OLUR?
Çocuklarda düz tabanlık nedenleri günümüzde kesin olarak bilinmemekle birlikte, bazı araştırmalar genetik faktörlerin etkili olduğunu düşündürmekte. Buna ek olarak aşil tendonu ve kaslardaki bazı problemler, çocuklarda düz tabanlığın sebepleri arasında sayılabilir. Aşil tendon baldır kasını topuk kemiğine bağlayan anatomik oluşumdur. Düz tabanlık çoğu zaman herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bununla birlikte en önemli bulgu düz ve kemeri olmayan ayaklardır. Bunun yanı sıra bazı çocuklarda ayak, ayak bileği, diz, kalça eklemleri ya da baldırlarda ağrı görülebilir. Ayrıca bu rahatsızlığa sahip çocuklar, yürürken çok daha çabuk yorulabilirler.
Düz tabanlık çocuklarda ortopedi ve travmatoloji doktoruna gidilme nedenleri arasında birinci sırada gelmektedir. Ortez cihazları, fizik tedavi, ilaç gibi tedavi yöntemlerinin yanında nadir de olsa gerekli durumlarda cerrahi yöntemler kullanılabilmektedir.