Evet ama yetmez!

Deprem bölgesinde yatırımı olan vergi ödeyen iş çevreleri için bir nebze de olsa rahatlatıcı boyutu olan mücbir sebebin 31 Ağustos’a kadar uzatılmasına Hatay’da iş çevreleri temkinli baktı. Hataylılar, mücbir sebebin özellikle Antakya ve Defne ilçeleri için en az yıl sonuna kadar uzatılmasını istediler.

SONAR GÜNEŞ

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen 11 il ve bir ilçede deprem tarihi itibarıyla mücbir sebep hali ilan edilmiş ve vergi yükümlülükleri ertelenmişti. Bakanlık, mücbir sebep hali devam eden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep halinin 30 Nisan 2024’e kadar uzatmış ve gelen yoğun talep üzerine 30 Nisan’da biten mücbir sebep bu kez Ağustos 2024 sonuna kadar uzatılmıştı.

Bu illerde kaydı bulunan mükellefler, mücbir sebep halinin başladığı 6 Şubat’tan, mücbir sebep halinin sona ereceği 31 Ağustos kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerini 15 Eylül sonuna kadar verebilecek.

Bu beyannamelere ve bildirimlere istinaden tahakkuk eden vergiler ile 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksiti ve 2024 yılı motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksiti, 31 Mayıs 2024 Cuma günü sonuna kadar ödenebilecek.

EN AZ 2024 SONU!

Yine bu mükelleflerin, deprem tarihinden önce tahakkuk etmiş, ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizi ile deprem tarihinden önce ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi de uzatıldı.

Bu alacaklar her bir vade tarihi itibarıyla ayrı ayrı değerlendirilecek ve ödeme süreleri normal vade tarihlerinden itibaren bir yılı geçmeyecek şekilde uzatılacak.

Deprem bölgesinde yatırımı olan vergi ödeyen iş çevreleri için bir nebze de olsa rahatlatıcı boyutu olan mücbir sebebin 31 Ağustos gününe kadar uzatıldığını hatırlatan Hataylılar, mücbir sebebin özellikle Antakya ve Defne ilçelerinde en az yıl sonuna kadar uzatılması gerektiğinin altını çizdiler.

Vatandaşlar, “Depremden sonra 15 ay geçmesine rağmen yaralarımızın birçoğu olduğu gibi duruyor. Hatay’ın özellikle Antakya ve Defne ilçelerinde iş verenler, esnaf oldukça zor durumda. Mücbir sebep dertlerimizin tamamına çare olmuyorsa da yaraya merhem sürüyor. Bu nedenle mücbir sebebin en az 2024 yılının sonuna kadar uzatılması gerekiyor” dediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir