Gezi Notları: Eskişehir (1)

Uzun süre aynı işi yaptığımızda monotonlaşırız ve bir yorgunluk, bir tükenmişlik hissederiz. Aynı yerde uzun süre bulunduğumuz zaman da bıkkınlık gelir. Bu vaziyet gerek ruhen gerek psikolojik olarak gerekse de bedenen olur. İşte böyle durumlarda bedenimizi, ruhumuzu, gönlümüzü dinlendirmek, tekrar hayata kaldığımız yerden başlamak için ihtiyacımız olan moral ve enerjiyi elde etmenin yolu seyahate çıkmaktır. Bu seyahat sayesinde değişik yerler, değişik insanlar, değişik tatlarla karşılaşırız.
İnsan kendisini yenilemek için seyahat etmelidir. Hayatı renklendirmek, yeni yerler görmek, maceralar yaşamak için seyahat gereklidir. Bulunulan konumdan çıkıp, geriye dönüp hayatına bakarak bir değerlendirme yapmak için seyahate çıkmalıdır.
Değişik yerleri gördüğümüz takdirde yaşadığımız yerin farklılıklarını görebilme imkanını elde ederiz. Böylelikle yaşadığımız yerin fazlalıklarını veya eksikliklerini, güzelliklerini veya çirkinliklerini seyahat ettiğimiz, gezip gördüğümüz yerlerle kıyas yaparak daha iyi görebilme ve bir değerlendirebilme şansına sahip olabiliriz.
Gideceğimiz yerler hakkında önceden bilgi edinmeliyiz. Gezimiz sırasında dahi orayla ilgili okuma yapmalıyız. Mümkünse haritaya bakmalıyız. Gezerken küçük küçük notlar tutmalıyız. Ve elbette fotoğraf çekmeliyiz. Gezdiğimiz yerin hayatının canlı olarak farkına varmalıyız.
Bir yeri ziyaret ettiğimizde yapmamız gereken şey: Şehre karışmak. Her yere girip çıkmalıyız. Geniş caddelerine de dar sokaklarına da. Çarşısına da pazarına da uğramalıyız. Eski ve yeni yerleşim yerlerini muhakkak görmeliyiz. Ve bu gezimizi muhakkak yürüyerek yapmalıyız. Böylece insanların arasına karışacağız. İnsanları tanırsak şehri tanırız.
Farklı mekânlar, farklı tatlar, farklı insanlar, farklı kültürler, farklı doğal güzellikler keşfetmek için seyahat edilmelidir.
EskiÅŸehir’e seyahate çıktım. Yolda gördüğüm güzel manzaraların fotoÄŸraflarını çeke çeke akÅŸamüzeri EskiÅŸehir’e vardım.
Sevgili eÅŸim EskiÅŸehirlidir. 1994’ten beri EskiÅŸehir’e genellikler her yaz gideriz. Sürekli gezerim. Ancak bu sefer niyetim daha çok gezmek ve gezdiÄŸim, gördüğüm yerleri fotoÄŸraflamak. Her gün bir veya birkaç gezilecek yerlere giderek hem gezdim hem fotoÄŸrafladım. O kadar güzel, nezih yerler olmuÅŸ ki hayran kalmamak mümkün deÄŸil. 1995 yılında EskiÅŸehir ile Antakya birbirine çok benzeyen iki ÅŸehir iken EskiÅŸehir 10-15 senede çok ilerleme kaydetti ve bizimle arasında ciddi manada mesafe oldu.
Bir ÅŸehrin geri kalmışlığı veya geliÅŸmiÅŸliÄŸinin çeÅŸitli sebepleri olabilir ama en önemli unsurun insan olduÄŸunu düşünüyorum. Toplumun kültürü, beklentileri, alışkanlıkları o toplumun ve yaÅŸanılan yerin geliÅŸmesine çok etki eder. BulunduÄŸunuz yerde eÄŸer toplumun çıkarları ve genel kurallar geçerli deÄŸil de herkes dilediÄŸi gibi hareket ediyor, istediÄŸini yapıyorsa orada bir ahenkten, güzel geliÅŸmeden, kent kültüründen, uyumdan bahsedemeyiz. Arabesk bir hayat tarzı var demektir. Arabesk hayat tarzından da çok ÅŸey beklemek hayal olur. EskiÅŸehir’de gördüğüm halkın hizmeti takdir ettiÄŸidir.
EskiÅŸehir’de büyük kitapçıları, Odunpazarı Evleri’ni, Kentpark’ı, Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı’nı, Åželale Parkı, KurÅŸunlu Camii ve Külliyesi’ni, Asri Mezarlık’ı ve ÅŸehrin içini gezerek çok sayıda fotoÄŸraf çektim. Kent BelleÄŸi Müzesi, ÇaÄŸdaÅŸ Cam Sanatları Müzesi, Karikatür Müzesi, Yılmaz BüyükerÅŸen Balmumu Heykeller Müzesi gibi müzelerle Müze Åžehri haline getirilmiÅŸ bir ÅŸehirdir EskiÅŸehir. Lületaşı Sanat Merkezi, Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi, BüyükÅŸehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı (Opera), BüyükÅŸehir Belediyesi Sanat Merkezi Turgut Özakman Sahnesi, BüyükÅŸehir Belediyesi Sanat Merkezi Orbey Sahnesi, Odunpazarı Belediyesi Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi, Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi, Hasan Polatkan Kültür Merkezi gibi kültür ve sanat merkezleri bulunmaktadır.
BüyükÅŸehir statüsünde olan EskiÅŸehir’in iki merkez ilçesi vardır. Bunlar: Odunpazarı ilçesi ile Tepebaşı ilçesidir. DiÄŸer ilçeler: Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, Ä°nönü, Mahmudiye, Mihalgazi, Mihalıççık, Sarıcakaya, Seyitgazi ve Sivrihisar.
EskiÅŸehir il nüfusu 2021 sonu itibariyle: 898.369. Ä°lin yüzölçümü: 13.960 km2’dir.
Lületaşı dünya üzerinde çıkarıldığı tek bölge olması nedeniyle, EskiÅŸehir’in simgesi haline gelmiÅŸ bir madendir. Lületaşı “EskiÅŸehir Taşı” adıyla da anılır. Lületaşı, toprağın 150 metreye kadar olan derinliklerinde bulunur.
EskiÅŸehir’de üç üniversite bulunmaktadır. Bunlar: Anadolu Ãœniversitesi, Osmangazi Ãœniversitesi ve EskiÅŸehir Teknik Ãœniversitesi.
Şehir merkezinin önemli yerlerinde tramvay çalışmaktadır. Buralarda trafik sıkışmasına sebep olan otobüs ve dolmuş kirliliği ortadan kaldırılmıştır.
Su aboneliği ve fatura ödemesi karta bağlanmış. Böylece kaçak su kullanımı ve fatura ödememe gibi bir durum söz konusu değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir