Kardiyovasküler sistem ve sporcu sağlığı

Kardiyovasküler sistemimizi stabil ve düzenli sağlıklı kılmak yapılan antrenman gün içinde ki yenilen öğünler ve gündelik yaşam ile ilişkilendirilir. Doğanın sunduğu kalp dostu sebzeleri keşfedip sebze tüketiminiz arttıkça damarlarınızın sağlığı da o oranda iyileşiyor. Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana kalp ve damar sağlığının korunmasında çok güçlü bir konumda yer alıyor. Günde üç porsiyon lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve karnabahar tüketenlerin kalp krizi risklerini belirgin bir oranda azalıyor.

GÃœNEÅžLENÄ°N

Güneşin de kalp krizi geçirme olasılığını azaltan bir etkisi bulunuyor.“D vitaminimi alıyorum, güneşlenmeme gerek yok’ diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Güneş, kalp damarlarının gevşemesi ve kan akışının sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor. Dolayısıyla, kalp krizi geçirme riskiniz önemli oranda azalıyor.

Kalp ve damar sisteminin en temel fonksiyonlarını yerine getirmesi, daha sistemli ve sağlıklı hale gelmesi düzenli olarak yapılan egzersizlerle mümkündür. Düzenli olarak gerçekleştirilen bedensel egzersiz ve yapılan sporlar; vücuttaki kasların, kemiklerin, eklemlerin, kalp ve damar sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

En temel görevi vücuttaki bütün dokulara oksijen kaynağı oluşturmak ve vücuttan atılması gereken karbondioksit gibi atık maddelerin atılmasını sağlamak olan kalp-damar sistemi, yapılan egzersizler yoluyla bu ilksel fonksiyonlarını yerine getirebilmekte, egzersizlerin düzenli uygulanmasıyla sistemsel olarak da düzenli ve sağlıklı işlemeye başlamaktadır.

  • Spor yapılmasıyla birlikte kalbe giden kan miktarında artış meydana gelir. Kalbe giden kan miktarındaki artış beraberinde, kalbin iyi oksijen alabilmesini ve iyi nitelikte beslenebilmesini saÄŸlamaktadır.

  • Spor, solunum sisteminin daha iyi çalışmasını saÄŸlamaktadır. SaÄŸlıklı bir solunum sistemi, solunum yoluyla harcanan enerjinin azalmasını da beraberinde getirmektedir.

  • Spor yapılmasıyla, kandaki iyi kolesterol miktarı artmaktadır. Ä°yi kolesterol, kalp damarlarındaki dokularda biriken kolesterolün atılmasını, dolayısıyla damarlarda meydana gelebilecek tıkanmalarla oluÅŸabilecek saÄŸlık sorunlarının engellenmesini saÄŸlamaktadır. Yani kandaki iyi kolesterolün artmasıyla, kalp damar hastalıkları oluÅŸumu riski fazlasıyla azalmaktadır. Spor, kan ÅŸekerinin düzenlenmesini ve dolayısıyla vücuda ciddi zararlar veren ÅŸeker oranının dengelenmesini saÄŸlamaktadır.

  • Vücuttaki kan basıncı ve kalp hızı spor yapılmasıyla azalmaktadır. Dolayısıyla spor yapılması, kalp ve damarların daha ekonomik ve iÅŸlevsel çalışmasını saÄŸlamaktadır. Yapılan egzersizlerle, daha az çabayla daha çok ve saÄŸlıklı beslenen bir kalp damar sistemi oluÅŸmaktadır.

  • Spor yapılmaya baÅŸlandığı andan itibaren vücutta saÄŸlık açısından iyileÅŸme kendini hissettirmektedir. Vücut daha zinde ve daha enerjik bir yapıya sahip olmaktadır, çünkü vücut sistemi enerjisini daha verimli kullanabilir hale gelmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir