Okuyan neslin yeni merakı doğada!

Başarılı öğrenci Selin Çelik, ‘Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Bilişim Sistemleri ve Mühendisliği Yüksek Lisansını tamamladı. Özel sektörde başta; telekominikasyon olmak üzere, start-up projeler, belediye sektörü ve bankada bir çok büyük şirketin Bilgi Teknolojileri Departmanları’nda çalıştı’ ek olarak fidan yetiştiriciliğine heves etti.

Doğaya olan tutkusu nedeniyle Samandağ’ına yerleşen Çelik, üretmenin, üretimin gücünün farkına vardığını ve bir yandan da doğaya olan tutkusunu gösterdiğini söyledi..

METİN DİNGİL

Başarılı öğrenci Selin Çelik, ‘Yönetim Bilişim Sistemleri ve Mühendisliğine’ ek olarak fidan yetiştiriciliğine heves etti. Doğaya olan tutkusu nedeniyle Samandağ’ına yerleşen Çelik, üretmenin, üretimin gücünün farkına vardığını ve bir yandan da doğaya olan tutkusunu gösterdiğini söyledi.

Genç ve başarılı girişimci Selin Çelik ile yaptığımız söyleşi de gazetemize A’dan Z’ye kadar yaşadıklarını ve girişimcilik ruhunu anlattı.

Ama önce Selin Çelik’i tanıyalım, ardından iş hayatındaki azmini dinleyelim..

SELİN ÇELİK’İN ÖZGEÇMİŞİ

Aslen Hatay-Samandağ’lı olan Selin Çelik 1992 yılında İskenderun’da doğdu. 2 yaşında babasının tayini sebebiyle İstanbul’a yerleştiler.

Eğitim hayatını İstanbul’da tamamlayan Selin Çelik, Haliç Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Enformatiği lisansını bitirdikten sonra, çalışma hayatına devam ederken Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Bilişim Sistemleri ve Mühendisliği Yüksek Lisansını tamamladı. Özel sektörde başta; telekominikasyon olmak üzere, start-up projeler, belediye sektörü ve bankada bir çok büyük şirketin Bilgi Teknolojileri Departmanları’nda çalıştı. Şu an Turkcell’in projesinde İş Analisti olarak görev yapmaktadır.

DOĞAYA OLAN TUTKUSU NEDENİYLE SAMANDAĞI’NA YERLEŞTİ

1 yıl önce doğaya olan tutkusu nedeniyle Samandağ’a yerleşen Selin Çelik, burada fidan yetiştiriciliğine başladı. Binlerce Gemlik zeytini, Pikan cevizi, Avokado ve Trabzon/Cennet Hurması (tin frence) fideleri yetiştirdi.

Bu çeşitleri ürünlerin pazarına ve yararına bakarak seçtiğini söyleyen Çelik; “uygun koşullarda yetiştirilirse; Gemlik Zeytin fidanının dikimini izleyen 3-4 yıl içinde, aşılı bir Avokado Ağacı’nın 3 yıl içerisinde, Cennet Hurması’nın 1-2 yıl , Pikan Cevizi’nin ise yılın 12 ayında da dikilebileceğini ve dikimden itibaren 4-8 yıl içerisinde meyve vermeye başlayacağını” söyledi.

Çelik, önemli olanın meyveden ziyade ağacın gelişimine özen gösterilmesi gerektiğini ve ilk yıllarda oluşan meyveleri koparmanın her zaman ağacın yararına olacağını da sözlerine ekledi.

Fidelerin sulanmasından ilaçlamasına, budanmasından pazarlanmasına kadar her aşamasında bebek gibi bakım isteyen fidanlarla bizzat kendisi ilgilenen Çelik; yorucu olsa da fidanların arasında mutlu olduğunu; yıllarca İstanbul gibi bir metropolde, kalabalık, asfalt, beton ve demir yığınları arasında sıkışıp kalan ruhunun, doğada huzur bulduğunu söylüyor. Okuyan neslin, özellikle de Pandemi sebebiyle uzaktan çalışma fırsatı yakalayan çoğu bireyin; çiftçilik veya hayvancılık üzerinde girişim yaptığını söyleyen Çelik, üretmenin, üretimin gücünün farkında olduğunu ve bir yandan da doğaya olan katkısının gurur verici olduğunu söyledi.

Türkiye’nin birçok yerine gönderim yapıldığını ifade eden Selin Çelik; satış sonrası da bilgi, birikim ve tecrübeleriyle, alıcılara hizmet desteği sağladığını belirtti.

EKİLEN FİDAN ÇEŞİTLERİNİN DETAYLARI

GEMLİK ZEYTİNİ VE FAYDALARI

Zeytin ağacı (Olea europea) narin bir ağaçtır. Ağır ve zahmetli büyümesine karşın oldukça uzun ömürlüdür. Bir zeytin ağacının ortalama ömrü 300-400 yıldır, ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Bu nedenle zeytin ağacının adı mitoloji ve botanikte “ölümsüz ağaç”tır.

Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişli olan zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Çünkü zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15 °C üstündeki sıcaklığı sever. Yıllık ortalama 220 mm yağış zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir. Zeytin ağacı genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de zeytin tarımı yapılabilmektedir. Çalı görünümündeki zeytin ağacının yapraklarının üst yüzü koyu, alt yüzü ise gümüş rengindedir. Yapraklar mükemmel bir düzen içinde dalın iki tarafından karşılıklı olarak çıkar. Ortalama 40 – 50 cm. genişliğindeki gövde çürümeye karşı çok dayanıklıdır. Ağaç yaşlanınca yamrulardan gelişen yeni uçlar gövdeyi tazeler. Ortalama boyu 4m ila 10 m olan zeytin ağacı bir yıl bol, bir yıl az ürün verir. Çiçek verme mevsimi kuzey yarım kürede Nisan – Haziran ayları arasındadır. Yeşil zeytinler Ağustos ayı sonundan Kasım ayı başına kadar olan süre içinde olgunlaşır.

Gemlik zeytini ise; coğrafi yapısı, iklimi, yetiştirilme şekli ve daha birçok etkenle kendine özgü karakteristik özellikleri sayesinde diğer zeytin çeşitlerinden farklı bir aromaya sahiptir ve dünya üzerinde üretilen en kaliteli zeytindir. Dalından olgunlaşıp siyah rengi alarak toplanmaktadır. Kimyasal katkı maddesi kullanılmadan sofralarımıza ulaşan bir lezzettir. Küçük çekirdekli olan Gemlik zeytini görünüş itibariyle ince kabuklu ve bol etli bir zeytin çeşididir. Yıl boyunca büyük bir emekle yetiştirilen Gemlik zeytini, dalında karardıktan sonra tek tek el ile toplanır. Gemlik zeytini, raf ömrü açısından oldukça dayanıklıdır ve uzun süre sağlıklı bir şekilde tüketeceğiniz bir gıda maddesidir. Gemlik zeytininin fermente edilirken yalnızca su ve tuz kullanılmaktadır. Gemlik zeytini, doğal olması sebebiyle ambalajında aylarca bozulmadan kalabilir.

Fidanlar büyüyünce topladığınız zeytinlerden Zeytinyağı üretin!

Kaliteli zeytinyağı elde etmek için: Zeytinlerin, hasattan sonra mümkün olan en kısa süre içinde işlenmesi gerekir. Çünkü zeytin bekletilirse fermente olur, bu ise zeytinyağının kalitesinin düşmesine yol açar. Ancak, zeytinin “bol” olduğu dönemlerde, bekletilme mecburiyeti de doğabilir. Bu durumda işlemeden bekletilen zeytinler, genellikle 20-30 santim yüksekliğindeki yığınlar şeklinde, iyi havalandırılmış ve serin depolarda saklanır. Doğal zeytinyağı kaliteli olması için şu işlemlerden geçirilir: Zeytin zamanında toplanır, fazla bekletilmeden yağhanede iyice temizlenir, en uygun kaplarda dinlendirilir, serin ve karanlıkta korunur.

Uygun koşullarda yetiştirilirse, ekimini izleyen 5-6 yıl içinde, meyve verecek duruma gelir. Zeytin ağacının verimli hale gelmesi, 20 yılı bulur ve giderek de verimi artar. 35-150 yıl arası, ağacın olgunluk ve tam verim dönemidir. Sonra, daha yüzlerce yıl yaşar. Oldukça uzun bir yaşamı vardır. Yaşlanınca da tabii ki verimi azalır.

PİKAN CEVİZİ VE FAYDALARI

Pekan olarak bilinen bu bitki türünün kökleri Amerika olarak bilinir. Sert kabuklu bir meyve olan pikan cevizi güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Protein ve yağ kaynağı olarak da ön plana çıkar.

Pikan cevizi popüler gıdalar arasında yer alır. Sağladığı eşsiz faydaları ve lezzeti ile dikkat çeken pikan cevizi yetiştiriciliği tüm dünyada yaygındır. Amerika kıtasında yetiştirilen pikan cevizi Güney Afrika, Peru, Avustralya ve İsrail bölgelerinde de yetiştirilebilir. Türkiye’de pikan cevizi yetiştirilen yerler arasında Ege ve Akdeniz bölgesinin denize bakan yamaçları bulunur.

Her ne kadar yaygın olarak tükettiğimiz ceviz türüne olan benzerliği ile dikkat çekse de Pikan Cevizi ile normal ceviz arasında ilk bakışta bile ayırt edebileceğiniz bazı farklar bulunur. Pikan Cevizi’nin dış kabuğu normal cevize göre daha düzgün bir yapıya sahiptir ve daha incedir. Hatta kabuğunu, ceviz kıracağına ihtiyaç duymadan elle kolayca kırabilirsiniz. Tat bakımından da iki ceviz arasında fark vardır. Pikan Cevizi nispeten daha tatlı bir bitki türüdür. Ayrıca; zengin besin içeriği, iç randımanının yüksekliği ile de cevizden ayrılır. Pikan cevizi çeşitleri normal cevizin yetişmediği ılıman iklim bölgelerinde ve nispeten düşük masraflarla yetiştirilebilir ve Pikan Cevizi ağacı meyvesi daha uzun süreler saklanabilir.

İçerisindeki E vitamini desteği öne çıkar. Diyabet riskinin azalmasına destek veren pikan cevizi bağışıklık sistemi sorunlarının, prostat rahatsızlığının tedavisinde, kan basıncının dengelemede ve kolestrolü düşürmede yardımcı bir gıdadır. Saçların büyümesini uyarmaya yarayan pikan cevizi aynı zamanda saç dökülmesi problemi yaşayanların destek amaçlı olarak tükettiği gıdalar arasında yer alır. İştahı dengeleyerek sağlıklı biçimde kilo verme olanağı tanır. Ortak şekilde yukarıda verilen tüm faydaları ile beraber, Pikan Cevizi düzenli bir şekilde tüketilebilir. Sadece sağlık değil aynı zamanda lezzeti ile beraber boş vakitlerde tüketilebilecek özel bitki kaynakları içerisinde geliyor.

SELİN ÇELİK’TEN SON SÖZLER

Uzun uğraşlar, keşifler, yorgunluklar, sonuç olarak geçti zaman! ‘Sabırlı acının meyvesi tatlıdır’ derler ya! Hep bu cümleden aldığım güçle emeğimi tazeledim. İşte en tatlı yerine geldik. Binbir emekle büyüttüğüm, bebek gibi bakımlarını yaptığım, zaman zaman dertleştiğim zaman zaman da onlara şarkı söyleyerek neşelendiğim, üzerine titrediğim, gözümden sakındığım fidelerim büyüdüler. Şimdi ise bu güzel enerji birikimi ile verimli meyve verecekleri bahçelerini arıyorlar.

24 Ekim 2022 tarihinde ilk fidanlarımı Karaağaç ve Arsuz’da dikilmek üzere yolcu ettim. Avokado, Pikan Cevizi, Hurma ve Gemlik Zeytin fidanlarım gittikleri yerde bolluk ve bereket getirmesi ümidiyle; doğaya katkının bereketini, üretimin bolluğunu ve kadının gücünü bir araya getirerek gururlanmama ortak olan herkese teşekkür ediyorum.

Dileyen herkes bu güzel emeğin sonucu yetişen fidanları bahçenize dikmek isterseniz, tarlamı ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca ÖZYURT Gazetesi’ne bana bu fırsatı verdiği için çok teşekkür ediyorum. Ekibinizde yer alan tüm arkadaşlara kolaylıklar ve başarılar diliyorum..”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir