Payas’ta “Kadınlar El Emeği” Festivali!

HABER MERKEZİ

Hatay’ın Payas ilçesinde, kadınların evlerinde hazırladıkları el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği “Kadın El Emeği” Festivali, Tarihi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde gerçekleştirildi.

Festivalde, 500 kadın evlerinde hazırladıkları amigurumi bebekler, örgü çantalar, Defne Sabunu ve çökelek gibi yöresel ürünleri ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Payas Halk Eğitim öğretmeni Zerrin Sayın Dizar, festivalin amacının kadınların ev ekonomilerine katkı sağlamak ve onlara alışveriş veya satış cesareti kazandırmak olduğunu söyledi.

Dizar, bu tür etkinliklerin geleneksel hale getirilmesi ve her yıl düzenlenmesini umut ettiklerini ifade ederek “Kadınlar evde ürettikleri ürünleri satmakta zorluk yaşıyorlar. Bu tür etkinliklerle satış kapıları açmayı hedefliyoruz” dedi.

Kadınların üretkenliğini desteklemenin ve kendilerini ifade edebilmelerinin önemine dikkat çeken Payas Belediye Başkanı Bekir Altan’da “Üreten kadınlarımız bulundukları yerde kabul görmek istediler ve üretkenliklerine destek sağlanmasını talep ettiler. Biz de belediye olarak destek olduk. Kadınların kendi ürünleriyle topluma katkıda bulunmaları önemlidir ve bu tür etkinliklerle desteklenmelerini sağlamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Başkan Altan ve etkinlik katılımcıları, kadınların hazırladığı ürünleri stantlarda inceledi. Festival, kadınların emeğinin ve yaratıcılığının takdir edilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Festivalde, string art sanatçısı ve Türkçe öğretmeni Gamze Mahmutluoğlu da eserleriyle yer aldı ve yaptığı sanatı ziyaretçilere tanıttı.

String art, ahşap zemin üzerine çiviler çakılarak ve iplerle tasarım oluşturulan bir sanat tekniği olduğunu belirten Mahmutluoğlu, bu sanatın kişisel tasarımı ve yaratıcılığa dayalı olduğunu vurgulayarak “Hayallerimizin sınırı yok, bu teknik ruhu rahatlatıyor. Hobi olarak başladım ve keyif alıyorum. Gelecekte atölye çalışmaları yapmayı planlıyorum. String art Türkiye’de pek yaygın değil. Avrupa’da daha fazla örneği var ve Türkiye’de benzer bir teknik olan filografi ile kıyaslanabilir. Ancak ikisi de benzer ip dolama şekillerine sahip ancak farklı bölgelerde gelişmişler” diye ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir