Hatay “Özel Afet Bölgesi” ilan edilmeli!

 

Kentimizde yaşanan afet sonrasında işyerleri yıkıldı, binlerce çalışan ve işveren hayatını kaybetti. Bunun yanı sıra yaşanan zorunlu göç dalgası iş gücü piyasasını ve yaşam koşullarını altüst etti. Tarım sektöründe de yaşanan olumsuzluklar ve aksaklıklar iş gücü açığını ortaya çıkardı. Kent genelinde ticari faaliyetlerde büyük aksamalar oldu. Hatay’ın tekrar kalkınması ve zorunlu göç eden nüfusun geri dönebilmesi için harekete geçmek gerekir ve göç eden insanları yeniden Hatay’a kazandırmalı. Özellikle ekonomik anlamda ihracatçılar, sanayiciler ve diğer sektörlerdeki yatırımcılar için vergi muafiyetinden, destek ve teşviklerin arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Bunun haricinde göç eden yurttaşları yeniden iş imkânı sağlayarak onlara burada sağlıklı bir yaşam alanı kurmak zorunludur.

Afet bölgesinde işverenler de unutulmamalıdır. Çalışan işçilerin SGK Primlerinin kısmen karşılanması ve vergi yükünü azaltıcı bir yol izlenmeli.

Elektrik, doğalgaz ve su faturaları tutarları ertelemek yerine vatandaşlardan birer birer alınmakta. Bu kabul edilir bir davranış değildir. Deprem bölgesinde hala barınma, sağlık gibi sorunlar çözülmemişken depremzedelere gelen yüksek miktarlı elektrik ve su faturaları asla ve asla kabul edilir bir durum değil. Bunu yapmak yerine faturaların üzerleri çizilmeliydi. Bu çok zor bir durum olmasa gerek.

Bütün bunların olabilmesi için de birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehrimin acilen özel afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor.

Özel Afet bölgesi nedir? Hatay bu koşulları karşılamıyor mu? Neden Hatay kaderine terk edildi? Ve daha sorulacak milyon tane soru…

On binlerce insanın yaşamını yitirdiği yüz binlerce insanın evsiz barksız kaldığı bir depremde göz ardı edilmemiz çok üzücü ve çok kırıcı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir