Çocuğunuza çaresizlikten söylenen 5 söz

Eğer çocuk sahibiyseniz birazdan sıralayacağımız tepkilerden en az iki tanesini mutlaka yapmışsınızdır..  Bu tepkiler bir yandan anne-babalığın şanıdır bir yandan da aslında istemesek de gerçeklerle yüzleşmektir. Şimdiye kadar herhangi bir çözüm getirmemiş olduğu kesin ama tamamen rahatlamak amacıyla kullanılmakta
“Bu çocuk kime çekti bilmiyorum”
en çok söylenen cümledir. Bu raddeye gelene kadar anne ve baba arasında bir mücadele yaşanmıştır tabi ki. Bu çocuk sana çekti, hayır sana çekti paslaşmalarından sonra en son anlaşmaya varılıp “bu çocuk kime çekti?” noktasına gelinir. Aslına bakarsanız çocuk anne-babanın aynasından yola çıkarak diyebiliriz ki bu çocuk size çekti. Muhtemelen tepki verdiğiniz davranış ne ise bir benzer halini sizden görerek yansıtıyor. Aman neyse ne? Ne diyorduk.. Kime çekti bu çocuk acaba?
“Bunları nereden öğreniyorsun?”
Sizin evde hiç konuşulmaz ama çocuğunuz öyle konuştu değil mi? Sizin evde hiç bağırılmaz ama çocuğunuz bağırdı değil mi? Sizin evde hiç olmaz ama çocuğunuz arkadaşına mı vurdu? O zaman hep beraber soruyoruz “bunları nereden öğreniyorsun?” O an sanırsınız ki çocuk bu soruya mantıklı mantıklı cevap verecek. Elbette cevap vermeyecek ama çocuğumuzu biraz gözlemlersek cevabı bulacağız orası kesin.
“Yakıştı mı şimdi bu hareket sana?”
Normal hayatımızda çocuklarımızla iletişim kurarken çocuk takdir edilesi bir davranış sergilediğinde “bravo bu hareket çok yakıştı sana!” demiyoruz fakat istemediğimiz bir davranış karşısında hiçbir cevap beklemeden soruyoruz bu manasız sorumuzu: “yakıştı mı şimdi bu hareket sana? Söyle hadi..” Sevgili anne-baba ne söylesin o çocuk şimdi sana? Onun yakışma fiiline dair tek bildiği eşleme kıyafet-insan eşlemesi. Evet biliyoruz bir cevap beklenmiyor. Burada amaç çocuğu yaptığı olumsuz davranıştan dolayı anlamsız bir soruyla utandırmak.  Utandırmak da bir yetişkine yakışmıyor sanki
“Yap yavrum yap devam et sen böyle…”
İşte gerçekten çok kızmış bir anne ya da baba. Ve bu cümleden sonra tüm çocuklar bilir ki kızılan durum, yap yavrum denilen şey her ne ise bir süre yapılmaması gerekir. Oldu ki çocuk bu mesajı gerçekten yap olarak algıladı ya da nefsine yenik düştü ve devam etti. Büyük ihtimalle o gün ona hafiften dar edilecektir. Yapmayın yavrular bizden size tavsiye…
“Sor bakayım arkadaşlarına onlar da senin gibi yapıyorlar mıymış böyle?”
Uzmanlar kıyaslama yapmayın diyorlar kıyaslama yaptırtmayın demiyorlar değil mi? Bu cümlemizde çocuğu mahcup etme, kıyaslama, küçük düşürme vb.. öğeler olmakla birlikte bunların hiç biri açığa verilmeden çocuğun bizzat kendisinin araştırarak bu öğeleri bulması hedeflenmektedir. İstenmeyen davranış değiştirilmez aksine pekişir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir