Deprem özeti

6 Şubat 2023 saat 4.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık merkezli meydana gelen ilk sarsıntı, 100 saniye sürdü. 7,7 büyüklüğündeki bu sarsıntı, Hatay başta olmak üzere 11 ili etkiledi. Yaşanan bu afet “Asrın Felaketi” olarak adlandırıldı. O günden sonra aylar geçti ama yaralar sarılmadı. Bütün insanlar pimi çekilmiş bomba gibi hayatını devam ettirme çabasına girdi.

Yaşanan bu afet Türkiye’de unutulmuş olan bir gerçeği tokat gibi herkesin yüzüne çarptı; oda Deprem gerçeği.

Türkiye bir deprem bölgesi ve bu afet yaşanana denk neden kimse önlemler almadı? Yetkililer ve bizlerde bu konuda çok eksik kaldık.

***

Yıkılan binlerce binanın enkazlarından sesler yükseldi ama kimsenin elinden bir şey gelmedi. Bunun üzerine 7 Şubat 2023 saat 13.24’te, bu kez 7,6 büyüklüğünde sarsıntı meydana geldi. Deprem insanlara ikinci kez yüzünü gösterdi. 45 saniye sürdü. 20 Şubat saat 20.04’te merkez üssü Hatay’ın Defne ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi ve 3 dakika sonra, 20.07’de merkez üssü bu kez Hatay’ın Samandağ ilçesi olan 5,8 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha yaşandı. Sallanmaya da devam ediyor. İnsanlar ise bir şekilde hayatlarına yeniden devam etme çabasına giriyor. İstemeyerek olsa da hayat Hatay’da devam etmeye çalışıyor.

***

Tam 23 yıl önce, 45 saniye süren, 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen Gölcük Deprem’inin ardından gazetelerde çıkan manşetlerden bazıları şunlar olmuştu:

 

”Organizasyon eksikliği korkunç”

”Yollar tıkandı, yardım gecikti”

”Malzeme, uygulama ve tasarım kötü”

 

23 sene sonra da gazete manşetlerinde aynı tabloyu gördük biz. Bunca senede neden ders çıkarılmadı? Gölcük depreminin ardından Resmi raporlara göre 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralanma oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 ev, 42 bin 902 işyeri hasar gördü. 2010 yılında yayımlanan Meclis araştırması raporuna göre 18 bin 373 kişi öldü. 48 bin 901 kişi ise yaralandı.

Bakın az bir süre değil. 23 yıldan bahsediyoruz. Deprem bölgesi olan bir ülke bir felaket yaşıyor ve 23 sene sonra yaşanan felaketin üstünde bir deprem daha oluyor ve bizler aynı başlıkları atmaya devam ediyoruz. Bu çok kötü bir durum. Ve düşünülmesi gereken, sorgulanması gereken bir durum.

Bütün bunların ardında geride ailesini, yakınlarını ve hayallerini 7,7 – 7,6 ve 6,4 büyüklüğündeki depremlerle kaybeden binlerce yurttaş kaldı. Geçen onca seneden ders çıkarılmadı.

***

Sorulacak çok soru ve yapılacak çok iş var ama sorulara yanıt, yapılacak işlere de oldukça uzun bir zaman var. İnsanlar Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmak için canı gönülden çabalıyor. İş yerleri açılıyor, insanlar yaşamak için çabalıyor elbette hiçbir şey eskisi gibi olmayacağının da farkında olarak bu çabalar devam ettiriliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir