Türk kültüründe “MİSAFİRPERVERLİK”

 

İnsanlar için kullanılan yakıştırma, tabir etme gibi durumlar da sıfat olarak sayılmaktadır. Çünkü bir kişiyi anlatabilmek için anlatımda sıfatlara ihtiyaç duyulur. Misafirperver de bir sıfattır.

Misafirperver Ne Demek?

Misafirperver iki kelimeden oluşan bir sözcüktür. Bu yüzden bileşik sıfatlar grubuna girer. Misafirperver kavramı konuk sever yani misafir ağırlamaktan hoşlanan demektir.

TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Misafirperver kelimesinin Türk Dil Kurumu kaynaklarında bulunan açıklaması konuk sever şeklindedir.

Misafirperver Kime Denir?

Misafirperver kelimesi genelde misafiri seven kişiler için kullanılır. Yani evine ya da bulunduğu ortama konuk gelmesinden hoşnut olan, ikramlarda bulunmayı seven ve gelen konuğu ağırlamaktan mutluluk duyan kişilere misafirperver denmektedir. Ayrıca misafire karşı iyi niyetle yaklaşan kişiler için de misafirperver tanımı kullanılmaktadır.

Misafirperverlik, ülkemizin en önemli ve meşhur özelliklerinden birisidir. Söz konusu bir de Hatay ise bu on kat daha önemlidir. Türk kültüründe misafir, misafirperverlik, sofra açma çok yaygın bir kültürdü. Ayrıca misafirperverlik bizler için bir gelenektir. Misafirperverlik “davetli ya da davetsiz” eve gelen kişinin en iyi şekilde ağırlanması ve uğurlanmasıdır.

Türk kültüründe misafirperverlik kadar, misafire açılacak sofra da önem arz eder. Gelen konuğu, eldeki imkânlar ile yedirmek ve içirmek Türk misafirperverliğinin bir parçası olsa da en önemli olan karşı tarafa aile gibi hissettirmektir.

Bizler kapımızı çalanlara, evimize konuk olanlara her zaman sevgiyle, saygıyla, ikramla yaklaşırız. Tanıdığımız ya da tanımadığımız hiç fark etmeden sıcak bir aile ortamı sunmaktır.

Misafir, zengin de olsa, fakir de olsa, küçük de olsa, büyük de olsa ev sahipliğimiz kibardır, samimidir, içtendir. Türk Halkı eve gelen misafire kendi ailesinden biri gibi davranır evinde en iyi ve en güzel ne varsa misafirine sunar. Geçmişten günümüze kadar bu böyle görülmüş ve böyle devam etmiştir.

Değişen dünyaya rağmen şimdi de Anadolu’da sizi güler yüzle karşılayan insanlarımızı görebilirsiniz. En basitinden geçtiğimiz günlerde gittiğim bir arkadaş ziyaretinde bu durumu en yakından yaşadım. İçim ısındı. Hala o sıcaklığı o aile olma hissiyatını en içten yaşadım. Bu vesile ile öncelikle beni Dört sene evlerinde ve ailelerinde misafir eden İlknur Demir Yergin’e ve ailesine, ardından onun vesilesi ile tanıştığım Halil İbrahim Erdem’e çok teşekkür ederim. Yeni kuşakta bu tarzda yetiştirilmiş ve hala gelenek göreneklerine bağlı gençler görmek bizler için umuttur. Son olarak ise kısa sürede bana dost olan Gülsüm, Oktay ve Ali İsa Demir’e selamlar.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir