Ürkütücü gerçek “ASBEST”

Hatay’ın sağlık konusundaki gidişatı hiç iyi değil ve hatta yeterli de değil. Depremlerde en çok yıkımın yaşandığı kadim kentim Hatay’da, salgın hastalık riski günbegün artıyor. Kentin taşınan enkazı gökyüzünde toz bulutu ile ağır kokulara neden oluyor. Buda salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor. Belki şu an değil ama ilerleyen süreçlerde ne olacağı beni düşündürüyor.  Bunca solunan toz dumanı bizlere ne gibi zarar verecek?

***

Depremde yıkılan ve ağır hasar alan binaların enkazları birer birer kaldırılmaya devam ediliyor.  “Deprem sonrası gerek enkaz ve moloz çalışmalarında ve gerekse hasarlı binaların yıkımlarında çok ciddi miktarda asbest ve diğer tehlikeli maddeler açığa çıkmaktadır.” Söylemini çok sayıda uzmandan duyduk.

Peki nedir bu Asbest? “Bir silikat olan tremolitin değişmesinden oluşan, kırılmadan bükülebilen, ipek görünümünde lifli, ateşe dayanıklı bir mineral.”

Uzmanlar; “Bu mineralin solunmasında özellikle akciğerde birikime yol açıp akciğerin kendisinde o birikime bağlı bir reaksiyon oluşturur. Ani solunum sıkıntısı, öksürük, nefes darlığı yapabilir ama esas olarak kötü ve korkutucu etkisi tabii ki özellikle 20 yıldan sonraki dönemde maruz kalan kişilerin bir bölümünde akciğer kanseri ve akciğer üzerindeki zarlarda mezoteknomat dediğimiz oldukça ürkütücü kötü bir kanser türüne sebep olabilir” açıklamalarını sıklıkla yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar.

İnsanların yaşam alanlarının içerisine dökülen molozlarda metal, ahşap, tekstil gibi geri dönüştürülebilir maddeleri ayıklarken insan sağlığına verdiği zarar kadar da çevre için zarar oluşturur. Molozların döküldüğü toprakta zehirleneceği için buralarda bir daha tarım yapılamayacaktır. Bu nedenle bizler dışında zeytin ağaçları, sulak alanlar ve yaşam alanları büyük tehdit altında.

***

Tehlike büyük fakat yapılan bir çözüm yok ne yazık ki. Düşünün sulak alanlara dökülen moloz atıkları oradan suya karıştı ve tarım arazilerine akıtıldı, oradan ürünler sulandı bizler o maddeyi soluduğumuz yetmez gibi bir de tüketmiş olacağız. Evet dolaylı yollardan olacak ama olacak. Belki hemen değil ama ilerleyen sürede bunun olumsuzluğunu görecek olmak ürkütücü.

Bütün tepkilere rağmen artarak devam eden bu moloz kaldırma çalışması ne zaman son bulacak oldukça merak konusu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir