Hatay’da sağlık iyi değil!

Depremin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen sağlıkta yeterliliği kazanmış değiliz. Çok sayıda yurttaşımız burada bulunamayan ekipmanlar nedeniyle şehir dışında tedavisini oluyor. Elbette gönüllü gelen ve burada mesleğini 8 aydır canla başla işini yapan sağlık personellerine sözüm yok. Burada ilerlemeyen sadece bir sistem var. Onlar imkanları dahilinde ellerinden gelenin çok fazlasını yapmaya çalışıyorlar.

22 Mayıs’ta açılan Defne Devlet Hastanesi iddia edilenlere ve benim gözümle gördüklerimle beraber çok kısıtlı bir alanda hizmet veriyor. Bunun yanı sıra ciddi anlamda otopark sıkıntısı yaşanıyor. Trafik sürekli tıkanıyor ve bu durum oldukça gergin anlar yaratıyor.

Peki bu hastane şu anda bu denli hastayı kaldıracak durumda değilken neden açıldı? İnsanlara neden bu işkence yapılıyor? Sırf hizmete girdi demek için mi?

Asrın felaketinin ardından 24 Mart’ta Bostancık Mahallesi’nde temeli atılan, 79 bin metrekare alanda ağır çelik yapı tekniÄŸi ile modüler duvar sistemi kullanılarak yapılan ve 60 günde tamamlanarak faaliyete baÅŸlayan hastanenin poliklinik hizmeti vermeye baÅŸladı. Hastane ise vatandaÅŸların beklentisini karşılamadı.

Hastanenin yapılması veya açılmasına karşı bir tepkim yok tek tepki gösterdiğim nokta hastane tam teşekkürlü olmadan insanlara bu eziyeti yaşatmak. Örneğin en basitinden birçok alanda sahra hastanesi ve çadırlarda sağlık için kurulan çadırlar var ama çok acil bir durum olduğunda hangisine gideceğini bilmiyorsun, çünkü hepsinin ayrı bir eksiği var. Burada olan insanlar hasta olmaktan korkar oldu. Çünkü tedavisinin tam ilerleyeceği bir yer yok. Hepsi birbirine yönlendiriyor seni. İşin yoksa bütün gün yollarda tedavini tamamlamaya çalış.

Çalışanlar tarafından da oldukça zor bir durum. Hasta öfkesini ne yazık ki sağlık personellerinden ya da doktorlardan çıkarıyor. Ancak onunda bir suçu yok. Oda çalışmak zorunda olduğu için orada. Kısacası sağlık sistemimiz oldukça zayıf.

***

Sağlık sisteminin düzelmesi için önce sağlık emekçilerine iyi imkanlar sunmak zorundayız. Örneğin barınacakları bir alan gibi. Evet onlara bazı imkanlar sunuluyor ancak çocuklu aileler için bu imkanlar kısıtlı kalıyor. Sağlık emekçilerinin çocuklarını okutacakları okullar olması gerekiyor. Bunun için de öğretmenlerin olması gerekiyor, öğretmenlerinde evlerinin olması gerekiyor. Yani bu bir domino taşı gibi halka halka birbirine bağlı.

***

İçilen suyun temiz olması ve atığın iyi bir şekilde toplanması gerekiyor. Sadece su atığı değil, katı atıkların, evsel atıklarında düzenli olarak toplanması gerekir. İnsanların planlı bir şekilde evlere yerleştirilmesi şart.

SaÄŸlık ÅŸu anda Hatay’da iyi ve yeterli deÄŸil…

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir